Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

SIS: Inga fel när Jasmine, 13, tog sitt liv

Jasmine Bergström tog sitt liv på Rebeckahemmet på Ekerö.
Jasmine Bergström tog sitt liv på Rebeckahemmet på Ekerö. Foto: Lisa Mattisson

Enligt Sis begicks inga fel när 13-åriga Jasmine Bergström tog sitt liv inne på en låst ungdomsanstalt på Ekerö.

Enligt en av Jasmines Bergströms anhöriga, som anmälde självmordet till justitieombudsmannen (JO), begicks en rad allvarliga misstag som ledde fram till hennes död. 

Sis ska bland annat ha brustit i medicineringen och tillsynen av Jasmine. Men uppgifterna tillbakavisas av Statens institutionsstyrelse (Sis). I ett yttrande till JO skriver Sis att ungdomshemmet ”gjort vad som varit möjligt att göra i frågan om lagstiftningens krav på adekvat och relevant vård och samtidig hänsyn till den enskildes personliga integritet”.

Sis anser inte heller att vården eller tillsynen verkat isolerande för Jasmine.

DN, som har skildrat fallet i en rad artiklar, har tidigare berättat att larmknappen inte fungerade vid självmordtillfället, samt att Sis lämnat felaktiga uppgifter om händelsen till Ivo.

Läs mer: Larmsamtalet visar – det tog minst 9 minuter innan Jasmine fick HLR

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.