Sjöstadens smuts hotar förskolebarn - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sjöstadens smuts hotar förskolebarn

I miljöstadsdelen Hammarby sjöstad utsätts förskolebarn för luftföroreningar som spräcker EU:s gränsvärden. ”Sammantaget är risken ganska påtaglig. Det finns all anledning att se strängt på luftkvaliteten runt förskolor och skolor”, säger Tom Bellander, docent i miljömedicin vid ­landstinget.

Stockholms stad marknadsför Hammarby sjöstad som ”hälsosam och miljöanpassad”. Den flera gånger prisbelönade stadsdelen är en global miljömagnet och mål för tusentals studiebesök och turister.

Men i de östra delarna gränsar Sjöstaden till Södra länken, som här har kommit upp ur tunneln och via rondellen vid Sjöstadshallen flerfiligt sträcker sig upp mot Värmdö­leden.

Runt tunnelmynningen och rondellen – och in över Sjöstaden – breder moln av kvävedioxid och partiklar ut sig. Det visar luftföroreningskartorna från SLB, Stockholms och Uppsala läns luftvårdsförbund.

Ett antal förskolor ligger farligt nära de rödmarkerade områden där partikelhalten överstiger gränsvärdet 50 mikrogram per kubikmeter luft. Och inom det område där partikelhalten överstiger 35 mikrogram per kubikmeter.

– Halterna följer helt trafikströmmarna, de ökar i rusningstid och minskar nattetid. Under vissa timmar när trafiken är som värst ligger halterna i Hammarby sjöstad betydligt högre än normen, det kan vara en timhalt på uppåt 80 och 100 mikrogram, säger Malin Ekman, chef för SLB-analys.

Men det är viktigt att komma ihåg att det bara är höga partikelhalter några månader under våren, påpekar hon.

Enligt Tom Bellander förekommer hälsoeffekter även när halterna ligger under normen.

– Barn är en känslig grupp. Luftvägar och lungfunktion utvecklas till 20-årsåldern, störningar kan ge en sämre lungfunktion och den kvarstår hela livet, säger han.
För det enskilda barnet är riskökningen inte så dramatisk, menar han.

– Men det är väl känt att barn som har problem med luftvägarna får mer besvär när partikelhalterna är höga. Om man märker att ens barn inte mår bra ska man naturligtvis göra något åt det, säger Tom Bellander.

Och när det gäller många individer, som ett antal förskolor nära varandra, så är den sammantagna risken för hälsoeffekter påtaglig.

Stockholms miljödirektör Gunnar Söderholm skickade i höstas ett mejl till alla stadsdelar, där han inskärpte vikten av att göra en mycket noggrann prövning av var förskolor ska lokaliseras. Då hade Mark- och miljööverdomstolen dömt ut placeringen av en förskola i Uppsala, trots att föroreningarna låg under gränsvärdet.

– Om det är ett trafikutsatt läge ska stadsdelarna kontrollera om det är möjligt att placera förskolan någon annanstans, säger Gunnar Söderholm.

Samtidigt måste man tänka på, menar han, att om man förbjuder förskolor i ett område där det bor väldigt många barn så kanske de exponeras för ännu mer luftföroreningar när de åker buss till ett dagis längre bort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.