Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sju åtalade efter knarkräd i Husby

En tidig oktobermorgon slog ett 70-tal poliser till mot en adress i Husby, nordvästra Stockholm.

Nu har sju av dem som greps vid tillslaget åtalats för grova narkotikabrott och grovt vapenbrott.

När de sju männen, mellan 18-28 år, greps var de anhållna i sin frånvaro och polisen hade bedrivit spaning mot dem under en längre tid.

DN kunde rapportera direkt från tillslaget. Läs artikeln och se webb-tv här.

Tillsammans bedrev männen en välorganiserad och förhållandevis öppen knarkhandel med huvudsaklig utgångspunkt från Husby centrum.

De sålde i princip det mesta: cannabis, kokain, narkotikaklassade läkemedel och ecstasy togs i beslag när polisen slog till. Allt var väl förpackat och hanterat på ett sätt som tydde på att försäljningen varit omfattande och just välorganiserad.

Många av affärerna gjordes upp via sms. I beslagtagna telefoner har polisen hittat sammanlagt 253 meddelanden till olika personer om att det funnit narkotika att köpa.

En 21-åring pekas av polisen ut som den som haft en ledande roll. Han har bland annat gett de andra direktiv om hur transporterna och paketeringen skulle skötas, hur knarket skulle vaktas och hur försäljningen sedan skulle gå till. Men enligt kammaråklagare Lotta Karlsson har även de övriga sex åtalade deltagit i planeringen i stor omfattning.

Polisen anser sig ha bevis för sammantaget 115 affärer genomförts, sammanlagt av ett halvt kilo cannabis, 20 gram kokain och fyra ecstasytabletter. Ytterligare ett drygt kilo cannabis, 13 gram kokain och 60 ecstasytabletter togs i beslag.

– Och det här handlar om vad ligan hanterat under en enda månad. Vi är övertygade om att det pågått under längre tid och att det varit välorganiserat lika länge, säger Jacob Ekström, insatschef för Fenix, en av de polisiära enheter som deltog vid gripandet.

Foto: Enligt honom blev gripandena ett hårt slag mot den förhållandevis öppna och pågående narkotikahandeln i Husby centrum.

Hemma hos den äldste mannen i ”organisationen”, 28-åringen, hittade polisen även tre, skarpladdade, halvautomatiska pistoler och tio skarpa patroner.

Att man även tog skapladdade vapen i beslag stärker polisens i deras övertygelse om att många av de skjutningar som har skett på Järvafältet under det senaste två åren har kopplingar till narkotikahandeln.

Sedan 2014 har drygt 50 skjutningar på öppen gata kommit till polisens kännedom. Sju mord har begåtts och 18 fall har klassats som mordförsök.

Rättegången inleds den 7 mars. Kammaråklagare Lotta Karlsson kommer att yrka på fleråriga fängelsestraff.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.