Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sju åtalas för nazistattack i Kärrtorp

Sju personer i åldrarna 15–29 år åtalades på måndagen för en attack mot en antirasistdemonstration i Kärrtorp i Stockholm i december. ”Ambitionen är att åtala ytterligare 25 personer för attacken”, säger Ulf Sundström vid Söderortspolisen till DN.

Tre personer åtalas för anstiftan och anförande till våldsamt upplopp. Andra åtalspunkter mot de sju misstänkta är försök till grov misshandel, våldsamt upplopp, vapenbrott och hets mot folkgrupp.

Av de sju högerextremisterna sitter tre häktade sedan tidigare.

Den 15 december förra året hade flera hundra personer samlats i Kärrtorp i södra Stockholm för att genomföra en fredlig manifestation mot nazism. Den angreps av högerextremister, en del beväpnade med tillhyggen. Åklagaren skriver i åtalet att de ”kastat flaskor, haft påkar och sköldar samt kastat sten och knallskott”.

Flera demonstranter tvingades fly hals över huvud, andra valde att stanna kvar på platsen och konfrontera nynazisterna. Bland dem fanns även personer från vänsterextrema grupper, däribland en 35-årig man som nu sitter häktad misstänkt för försök till dråp.

Uppemot 30 högerextremister greps efter demonstrationen misstänkta för inblandning i våldsamt upplopp. Merparten släpptes, men är fortfarande misstänkta för brott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.