Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sju-personer-utvisade-efter-tillslag-mot-villa-i-spanga/

STHLM

Sju personer utvisade efter tillslag mot villa i Spånga

På onsdagen genomförde gränspolisen i Stockholm ett tillslag mot en villa i Bromsten i Spånga. Där kunde sju personer omhändertas och utvisas med stöd av utlänningslagen. 

Rätta artikel

Anledningen till tillslaget var, skriver polisen i ett pressmeddelande, att det fanns uppgifter om att efterlysta utländska personer befann sig i villan. Det fanns även misstankar om att stöldgods förvarades i huset, vilket visade sig stämma.

Elva cyklar, en moped, en motorcykel och dyra verktyg hittades även och beslagtogs. Inne i villan påträffades narkotika och en falsk id-handling.

– Dessa svarthotell, där det kan bo uppemot 20 personer i ett radhus eller en villa gjord för en normalstor familj, skapar en stor oro och otrygghet för boende i området. Ambitionen är att stänga ner denna typ av boenden genom att aktivt jobba både mot de brott som begås och med stöd i utlänningslagen, säger Monica Krüger, chef för gruppen som arbetar med internationella brottsnätverk vid gränspolisen i region Stockholm.

Vid tillslaget i villan befann sig elva personer i fastigheten, men enligt polisen fanns sängplatser för 17 personer. Sju personer från villan omhändertogs och avvisades under onsdagskvällen från Arlanda. Samtliga fick ett återreseförbud på tre år.

En anmälan om olaglig hotellverksamhet i fastigheten upprättades i samband med tillslaget. Det finns även fler uppgifter om ett stort antal liknande bostäder där det bedrivs någon typ av illegal hotellverksamhet runt om i Stockholms län.

– Vi fortsätter arbetet med att samla in indikatorer som kan ligga till grund för avvisningsbeslut och nekad inresa. På så vis får vi möjlighet att stoppa personer som kommer till Sverige för att begå brott redan vid gränskontrollen, säger Per-Arne Kaati, sektionschef på utredningssektionen vid gränspolisen i region Stockholm.

Läs mer: Politiker: ”Ansvaret för gränskontrollen måste bli tydligare”