Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sjuka-polisen-johannes-far-mer-tid-med-hemtjansten/

STHLM

Sjuka polisen Johannes får mer tid med hemtjänsten

Johannes Ahlfors Foto: Roger Turesson

Johannes Ahlfors förlorade en betydande del av sin hemtjänst när Bromma stadsdelsnämnd drog ned på antalet timmar utan att informera honom. 

Nu ändras hans beslut igen, och han får tillbaka en del av den tid med hemtjänsten som han behöver för att kunna jobba.

– Det är såklart bra för mig, men jag tycker att frågan är så mycket större än bara mig, säger Johannes Ahlfors.

I veckan kunde DN berätta om polisen Johannes Ahlfors i Bromma som utan att ha fått en ny utredning plötsligt förlorade stora delar av sin tid med hemtjänst. Hjälpen är helt grundläggande för att han ska klara av sin vardag och sitt jobb, eftersom han lider av en ovanlig och väldigt allvarlig sjukdom efter en misslyckad stamcellstransplantation. Sjukdomen gör att Johannes behöver hjälp med att klä på sig och ta sig till jobbet varje dag.

I det senaste beslutet om Johannes insats från Bromma Stadsdelsnämnd fanns inga skillnader jämfört med det tidigare beslut som Johannes fått, som baserades på en utredning som gjordes 2016. Insatsen såg likadan ut, och innehöll samma saker. Däremot hade tiden för insatsen minskat, något som Johannes behövde ta reda på själv eftersom tiden inte stod i beslutet.

Under fredagen fick Johannes plötsligt ett nytt beslut från stadsdelsnämnden där han beviljats mer tid med den hemtjänst som hjälper honom att klä på sig och med transporten till och från jobbet. Han får tillbaka delar av den tid som ströks i det senaste beslutet. 

– Jag har inte läst det nya beslutet och vet inte vad som framgår i det. Men om jag plötsligt fått ett nytt beslut med mer tid i så är det ju väldigt beklagligt och ledsamt. Inte för mig men för alla andra i samma situation, säger Johannes Ahlfors och syftar på att det kan finnas liknande fall som inte fått samma mediala uppmärksamhet.

– Det enda man kommunicerat från stadsdelen är att man ska få en individuell prövning. Har man nu då gjort ännu en individuell prövning nu, eller beror det på att mitt fall hamnade i tidningen? Då undrar man ju hur många fler som inte hamnat i tidningen men som också kanske skulle behöva en andra individuell prövning?

Det var biståndshandläggaren vid Bromma Stadsdelsförvaltning som tog beslutet om minskad vård. Handläggaren ville inte svara på några frågor kring hur beslutet kring tidsåtgången var taget, utan hänvisade till Anna Asp, enhetschef vid Bromma stadsdelsnämnd. Nu har Johannes Ahlfors alltså fått tillbaka delar av den tid han förlorat i sitt senaste beslut.

– Hemtjänsten beviljas i form av insatser, inte tid. Vi tittar på personens behov och utreder sedan vilken insats som är aktuell. Det är behoven som ligger till grund för besluten, säger Anna Asp.

Tiden bedöms efter generella schabloner som baseras på hur lång tid det tagit att utföra liknande insatser hos personer med liknande behov under en viss period. I Johannes fall finns inga liknande fall, eftersom han har ett unikt fall av sin sjukdom, som läkare i Tyskland bedömt som ett av de allvarligaste fallen de sett. I Johannes fall fick han inte reda på att hans tid hade minskat, utan upptäckte själv att tiden för hans insatser minskat.

Anna Asp på Bromma Stadsdelsnämnd menar att man alltid kan överklaga sitt beslut om tid.

Om en person inte får veta tiden för sin insats, hur ska den då kunna veta om när den minskas, och hur ska man då kunna överklaga beslutet?

– Som regel står alltid den genomsnittliga tiden på beslutet om hemtjänst, om det saknas kan den enskilde alltid kontakta sin handläggare för att få ett uppdaterat beslut där tiden framgår, säger Anna Asp.

Läs mer: Johannes kan tvingas sluta jobba som polis när stödet minskas