Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sjukhusdirektören: Barnakuten är inte barnanpassad

Nya Karolinska sjukhuset har blivit mycket kritiserad sedan sjukhuset blev färdigt förra året.
Nya Karolinska sjukhuset har blivit mycket kritiserad sedan sjukhuset blev färdigt förra året. Other: Jonas Ekströmer/TT

Nya Karolinskas barnakut är felplanerad, inte anpassad till verksamheten och sjukhuset har ingen möjlighet att påverka den. Det skriver sjukhusdirektör Melvin Samsom i ett svar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.  

Efter många rapporter om patientsäkerhetsrisker och problem med de nya lokalerna med telefoni, larm, hissar som inte fungerade och anpassning till verksamheten gjorde Inspektionen för vård och omsorg en inspektion i januari i år, vilket DN berättat om. I svar till IVO har sjukhusledningen bland annat skrivit att det finns stora behov av att anpassa de nya lokalerna till verksamheten, mycket större än någon hade kunnat föreställa sig. Möjligheten är samtidigt begränsad, eftersom varje förändring kräver en tilläggsbeställning till det så kallade OPS-avtalet, vilket också innebär extrakostnader

I ett svar till IVO skriver sjukhusdirektör Melvin Samsom nu att lokalerna på barnakuten inte är barn- och ungdomsanpassade, vilket skulle behövas för att kunna hantera oro, smärta och rädsla som sker i samband med att akut sjuka barn kommer till akuten. Lokalerna är tungarbetade och behöver anpassas för att fungera på ett patientsäkert sätt, skriver Samsom. Han pekar också att allt hade underlättats av om sjukhuset från början hade anpassats till barn, och om personalen fått vara med och utforma lokalerna. DN har i flera artiklar beskrivit att det nya sjukhuset inte är anpassat till barn. I dagsläget, när nästan ett år gått efter att barnverksamheten flyttat in, saknas exempelvis fortfarande barnanpassning av visningsrummet för barnfamiljer i sorg, vilket upplevts kyligt och ogästvänligt av familjer i sorg. Det planerade kylrummet för avlidna på Nya Karolinska är inte klart, vilket begränsar möjligheten till visningar för anhöriga efter dödsfall. 

Sjukhusdirektören pekar på att barnakuten - som är byggd i små moduler - skiljer sig från hur akutmottagningar normalt är utformade, och att det är svårt för personalen att få överblick över lokalen. Under året som gått har personalen arbetat hårt för att få de nya lokalerna att fungera praktiskt och med bättre överblick, vilket kostat både energi och resurser. Det har också inneburit större risker för den akuta verksamheten att personalen inte varit trygg med lokaler och utrustning i akuta situationer. Enligt svaret till IVO har nu tekniken stabiliserats, och personalen efter bästa förmåga installerat sig i de nya lokalerna. Myndigheten bedömer att sjukhuset gjort tillräckligt för att rätta till bristerna, och avslutar ärendet. 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.