Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sjukhusen-fick-styra-platstillgangen-pa-iva-trots-larm-om-att-patienter-nekats-intensivvard/

STHLM

Sjukhusen fick styra platstillgången på iva – trots larm om att patienter nekats intensivvård

Bild 1 av 2 Sune Forsberg, chef över intensivvården på Norrtälje sjukhus, slog larm om att bristen på samordning av intensivvårdsplatser i Region Stockholm ledde till snedfördelning av resurserna, att patienter nekats intensivvård i den tredje vågen och till och med avlidit. ”Jag tycker att det är min plikt som vårdarbetare att föra fram när jag tycker att vi kan göra det bättre.”
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 2 Wolfram Johnen, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset, beskriver hur vårdpersonalen fått se mindre av framstegen hos covid-patienterna under våg två och tre, då så många intensivvårdspatienter skickats iväg på grund av resursbrist. ”Under den första vågen stod vi tillsammans och applåderade när en patient som varit nedsövd kunde lämna iva, också för att visa respekt för patienten. I den tredje vågen fick vi bara sällan se någon av de nedsövda patienterna tillfriskna, eftersom de flyttades till andra sjukhus så fort vi lyckades stabilisera dem.”
Foto: Nicklas Thegerström

Trots larm om att patienter nekats intensivvård och till och med avlidit på grund av platsbrist under tredje vågen stod regiondirektören i Stockholm fast vid upplägget som enligt kritiker orsakat platsbristen – att låta varje sjukhus avgöra platstillgången på iva.

I år har covidpatienter vid hela 51 tillfällen skickats från Södersjukhuset på grund av resursbrist, visar siffror från Svenska Intensivvårdsregistret.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in