Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sjukhusen går på knäna

Ingången till SÖS i Stockholm.
Ingången till SÖS i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren
Akutmottagningarna i Stockholm är överfulla och vårdavdelningarna överbelagda. Patienter som borde läggas in skickas hem och chefsläkarna ärkritiska mot det politiska styret.

– Ända sedan i julas har läget varit mycket, mycket ansträngt, säger Peter Rönnerfalk, chefsläkare i Stockholms läns landsting.

Det finns för få vårdplatser på sjukhusen i Stockholm. Det har en rad utredningar konstaterat. Och den här vintern är läget värre än någonsin, säger chefsläkarna på de stora sjukhusen i samtal med DN.

– Jämfört med samma period förra året har vi haft drygt 20 procent fler besök på vuxenakuten. Det har varit absolut fullbelagt på sjukhusets avdelningar varje dag, säger Anna Nergårdh, chefsläkare på Södersjukhuset i Stockholm.

Platsbristen får allvarliga konsekvenser:

– Situationen är ohållbar. Vi skickar hem patienter som borde läggas in, andra skrivs ut för snabbt och patienter flyttas för tidigt från intensivvårdsplatserna. Vi tar risker varje dag som inte är acceptabla, säger Stefan Engqvist, chefsläkare på Karolinska sjukhuset.

Ökningen beror på flera saker: Stockholm har lägst andel vårdplatser i hela landet, och Sverige ligger lågt jämfört med andra länder. Situationen förvärras av många benbrott och vinterns kräksjuka och infektioner.

Sjukhusen har att hantera krav från både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket; i höstas konstaterade Socialstyrelsen att två dödsfall på Danderyds sjukhus delvis berodde på överbeläggningarna.

Och samtidigt som inflyttningen till Stockholm ökar kraftigt, liksom andelen äldre, kommer Nya Karolinska sjukhuset i Solna – som invigs 2016 – att ha cirka 200 färre vårdplatser än dagens Karolinska.

Under hösten har chefsläkarna från akutsjukhusen och landstingsledningen diskuterat hur nya vårdplatser kan skapas. Den så kallade Hjalmargruppen föreslår en rad olika lösningar som på kort sikt kan ge 300 fler platser.

Men nu växer frustrationen över att politikerna inte agerar.

– Vi sitter i mitten av tre skruvar: Vi måste klara patientsäkerheten, vi måste klara personalens arbetsmiljö och vi måste klara ekonomin, säger Carl-Göran Ericsson, chefsläkare på Danderyds sjukhus.

Dessutom måste sjukhusen klara att kapa köerna – Stockholm var ett av få landsting som på grund av långa väntetider 2010 gick miste om minst 200 miljoner kronor i ”kömiljardsbonus”.

– Vi börjar tappa tålamodet eftersom det inte tas några beslut över huvud taget i de här frågorna. Problemet har i många år varit väl känt, säger Carl-Göran Ericsson.

Stefan Engqvist på Karolinska sjukhuset menar att politikernas senfärdighet är ”provocerande mot alla dem som jobbar i vården och mot alla de utredningar som gjorts”.

Den politiska ledningen menar å sin sida att sjukhusen själva måste göra en stor del av jobbet.

– Sjukhusen har ganska stora överskott, det ger dem utrymme att ladda upp med fler vårdplatser, säger Anna Starbrink, (FP), ordförande i landstingets produktionsutskott.

Hon konstaterar också att landstinget nyligen fattat beslut om att beställa fler platser från geriatriken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.