Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

"Sjukhuset måste stödja läkaren"

Eva Nilsson Bågenholm, Läkarförbundets ordförande, är lättad över Socialstyrelsens beslut att lämna tillsynsärendet om den dråpmisstänkta läkaren utan åtgärder. Hon hoppas nu att åklagaren avslutar fallet så att läkaren kan återgå till sitt arbete på Astrid Lindgrens sjukhus.

Den dråpmisstänkta barnläkaren har varit avstängd från sitt arbete i sju månader, och enligt advokaten känner hon sig lättad över Socialstyrelsens besked men mår i övrigt ganska dåligt.

- Det förstår jag. Jag tror det blir jättejobbigt för henne att återgå till jobbet och det är väldigt viktigt att sjukhuset ger henne allt stöd som behövs, säger Eva Nilsson Bågenholm till DN.se.

Det är en form av psykiskt trauma barnläkaren genomgått under de senaste sju månaderna, menar Nilsson Bågenholm. Även om hon har stöd från resten av personalen är det viktigt att sjukhusledningen ger barnläkaren möjlighet att börja jobbet i sin egen takt.

Även om Socialstyrelsen konstaterar att inga fel begåtts, så skriver de att det inte finns någon förklaring till den höga dosen av tiopental i spädbarnets kropp. Tror du att detta är något som kommer att ligga barnläkaren i fatet när hon återgår till jobbet?

- Det hoppas och tror jag inte. Socialstyrelsen säger ju klart och tydligt att barnet behandlats som det ska, och att inga oegentligheter skett. Jag tror inte att någon kommer att ifrågasätta henne, säger Nilsson Bågenholm.

De senaste dagarna har DN rapporterat att sjukhuspersonal påverkats starkt av utredningen kring barnläkaren och inte längre vågar ge svårt sjuka patienter så mycket smärtlindring som tidigare. Kommer Socialstyrelsens bedömning att få situationen att återgå till det normala igen?

- Ja, det tror jag, de flesta känner nog en väldig lättnad över det här beskedet och att man kan fortsätta enligt tidigare rutiner.

- På Sahlgrenska i Göteborg, där jag jobbar, har kollegorna också påverkats av fallet och jag har hört från andra kollegor ute i landet att oron kring hur mycket smärtlindring man kan ge spridit sig.

Ett av förslagen i den pågående Patientsäkerhetsutredningen är att misstänkta fel inom vården i framtiden ska utredas av Socialstyrelsen innan det blir en rättslig prövning.

Nästa år kommer regeringen med en proposition kring patientsäkerheten, och Eva Nilsson Bågenholm hoppas att förslaget om att Socialstyrelsen ska utreda först går igenom.

- Hur man hanterat det här fallet från polis och åklagares sida blir en väldigt viktig lärdom i behandlingen av förslaget. Läkaren hade sluppit sitta häktad om det funnits en regel i dag att Socialstyrelsen ska utreda sådana här fall först, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.