Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sjukhusförsäljning väntas ge landstinget 10 miljarder

Karolinska universitetssjukhuset i Solna ska säljas och huvudbyggnaden förvandlas till 1.000 lägenheter. En av landets största fastighetsaffärer väntas ge landstinget uppemot 10 miljarder kronor.

– Vi har redan en massa spekulanter som hört av sig, säger Paul Lindquist (M), landstingsråd.

Försäljningen av fastigheter och mark kring Karolinska i Solna startar nu i vår och om allt går bra ska huvudblocket ska vara sålt före årsskiftet.

Först ut är huvudbyggnaden i stram funktionalistisk stil ursprungsritad 1931 av arkitekten Carl Westman, mest känd för att ha ritat Stockholms rådhus. Den är blåklassad och kommer inte att rivas. I stället ska de 100.000 sjukhuskvadraten byggas om till ungefär 1.000 bostäder.

– Sjukhusbyggnaden har fina kulturhistoriska värden som verkligen kan lyfta området. Jag skulle själv tycka att det vore rätt häftigt att bo i en gammal sjukhusmiljö, säger Paul Lindquist.

Landstingsrådet visar oss den lummiga parken bakom huset och pekar ut området som enligt Solnas planprogram totalt ska rymma 3.000 lägenheter och ge 150.000 kvadratmeter lokaler. Området närmast E4:an är bullrigt och lämpar sig bäst för lokaler. Men läget i övrigt är attraktivt, inte minst när den nya tunnelbanestationen är på plats och stadsdelen binds ihop med Hagastaden på andra sidan Solnabron.

Detaljplanearbetet för den första etappen börjar i sommar tillsammans med Solna stad och beräknas ta drygt ett år, utan överklaganden. Först då vet man hur många byggrätter det blir. Spaden kan sättas i marken tidigast 2019.

Men intresset är redan stort, trots att prislappen för hela området ligger på mellan 8 och 10 miljarder.

– Ett stort antal fastighetsbolag och byggbolag har hört av sig, men vi är inte redo att förhandla än. När vi får planbesked påbörjas försäljningen i två steg, då säljer vi byggrätter med en tilläggsköpeskilling och först när detaljplanen är klar slutförs affären, om kanske två år.

Var hamnar vinsten?

– Den går in i landstingets kassa och bidrar till att finansiera alla investeringar. Vi har en investeringsbudget på 116 miljarder de kommande tio åren. Det här är ett sätt att behöva ta mindre lån för att finansiera framtidens sjukvård och kollektivtrafik.

Ska ni sälja fler sjukhus?

– Ja, vi jobbar med ett antal försäljningar. På Sabbatsberg tittar vi på att låta en privat aktör bygga ett nytt sjukhus på en del av tomten närmast Barnhusbron, och sedan utveckla bostäder där det befintliga sjukhuset ligger. När Barkarby sjukhus byggs av ett privat bolag i Järfälla kommer vi att sälja Jakobsbergs sjukhus och ge plats för bostäder. Vi ska även avyttra St Eriks ögonsjukhus och en massa mindre fastigheter utanför innerstaden.

Varför säljer ni av så många fastigheter nu?

– Vi rationaliserar verksamheten genom att bygga nya lokaler och flytta dit, NKS är ett exempel. Vi ska inte sitta kvar med gamla fastigheter som inte är lämpade för modern vård.

Behövs det inte fler kvadratmeter i sjukvården snarare än färre, när stockholmarna blir fler?

– Både ja och nej. När det gäller akutsjukvård behövs inte mer utan bättre kvadratmeter. Medicinteknisk utveckling gör att varje vårdplats utnyttjas effektivare i dag och mycket akutsjukvård flyttas ut. Men vi behöver mer plats för geriatrik och psykiatri på grund av befolkningsutvecklingen. Därför investerar vi i mer psykiatri på Nacka sjukhus och geriatriken byggs ut, men det är kanske inte landstinget självt som gör det, utan vi låter andra både bygga lokalerna och driva vården.

Det låter nästan som den utdömda OPS-lösningen?

– Nej, OPS är när någon går in och finansierar vår investering. Här är det att vi köper en plats av någon som gör det på uppdrag, genom vårdval och upphandling.

Försäljningen av Karolinska universitetssjukhuset i Solna ger inte bara intäkter. Landstinget räknar med stora kostnader för nya vägar och infrastruktur i stadsdelen. Både VA-system och elledningar måste byggas om för att anslutas till de allmänna näten, eftersom området i dag försörjs av sjukhusets egna system.

Hur länge till kommer sjukhuset att vara öppet?

– Ungefär ett år till, därefter stängs lokalerna. Då ska verksamheten vara flyttad till bland annat NKS. Allt utom Astrid Lindgrens barnsjukhus som vi kommer att fortsätta äga för att där driva verksamhet som dagvård och närakut, säger Paul Lindquist.

Fakta. Landstinget säljer sjukhus.

Karolinska universitetssjukhuset

Hela sjukhusområdet i Solna säljs i flera etapper för cirka 10 miljarder. Totalt byggs 3 000 bostäder och 150 000 kvadratmeter lokaler i nya stadsdelen Norra Hagastaden.

S:t Eriks ögonsjukhus

Verksamheten på Kungsholmen flyttar till Hagastaden, fastigheten säljs för cirka en halv miljard, omkring 400 bostäder kan byggas.

Sabbatsbergs sjukhus

En privat aktör ska bygga nytt sjukhus på en del av tomten i Vasastan, den gamla byggnaden säljs så att bostäder kan byggas.

Jakobsbergs sjukhus

Sjukhuset ska säljas när det nya sjukhuset i Barkarby är färdigbyggt av en privat aktör. Här planerar Järfälla kommun att bygga bostäder.

Bromma sjukhus

Bromma sjukhus, liksom äldreboendet Serafen och delar av kvarteret Grimman på Södermalm, föreslås också säljas till privata aktörer kommande år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.