Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sjukhusledning i krismöte efter kalenderskandalen

Foto: Privat

Ledningen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus satt i krismöte hela fredagen efter DN:s avslöjande om vårdpersonalens avklädda kalenderbilder. Inom kort ska enskilda samtal hållas med samtliga medverkande.

På torsdagen berättade DN att 12 anställda sjuksköterskor och undersköterskor vid barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna låtit tillverka en kalender vars innehåll väckt starka reaktioner.

På en av bilderna sitter en manlig anställd grensle över en kvinna i en sjukhussäng. På en annan bild syns en man som iförd endast kalsonger sitter med benen isär inlindad i sjukhusslangar. Kalendern har sedan sålts till kolleger för att samla in pengar till välgörande ändamål.

– Det är klart olämpligt och tecken på mycket dåligt omdöme, sade sjukhuschefen Svante Norgren till DN under torsdagen.

Sjukhusets ledning har under fredagen suttit i möten med anledning av DN:s publicering. Inom kort ska medarbetarna i kalendern kallas till enskilda samtal. På torsdagskvällen var beskedet från ledningen att de inte riskerar avsked.

Hur ser ni på det i dag?

– Jag tror att vi sa det i går, men vi ska undvika vidare diskussioner innan vi har träffat medarbetarna, säger Klas Östman, presschef vid Karolinska Sjukhuset.

DN kan i dag berätta att sjukhuset redan för en vecka sedan tillsatte en internutredning. Detta efter att ledningen uppmärksammats på att en av medarbetarna hade publicerat en bild ”med väldigt olämpligt innehåll” på sin Facebooksida. Bilden, där en manlig anställd ligger på sjukhussalens golv och riktar en borr mot kameran, ingår även i kalendern.

– Man tillsatte en utredning då kring den här bilden. Men att den härrörde från en kalender med flera liknande bilder visste inte ledningen för Astrid Lindgrens sjukhus, säger Klas Östman.

Enligt uppgifter till DN ska dock flera chefer på sjukhuset ha känt till kalendern i minst en veckas tid. På Facebook skriver en av de medverkande i kalendern att även en säkerhetsansvarig vid sjukhuset ha godkänt att ett av fotografierna tagits ute på helikopterplattan, där vårdpersonal endast får vistas i samband med att en patient tas emot.

– Det är inget jag känner till. Men alla omständigheter ska undersökas, säger Klas Östman.

Inte heller Vårdförbundet säger sig ha känt till förekomsten av kalendern. Enligt Gunilla George, barnsjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och vice ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning, är det oklart om några av förbundets medlemmar medverkat i kalendern.

– Det är ett behjärtansvärt ändamål men olämpligt hur de har gjort det och den typen av bilder de använt sig av. Det känns inte helt korrekt på en plats dit anhöriga kommer med barn i utsatta situationer, säger hon.

Vad tycker du, kan vårdpersonalen jobba kvar?

– Det är en fråga för arbetsgivaren.

DN har utan framgång sökt divisionschef Svante Norgren för en kommentar.

DN: s avslöjande har väckt starka reaktioner och genererat många kommentarer i sociala medier. Här är några från DN:s Facebooksida:

”Jag förmodar att det finns barn som har tagit sitt sista andetag på de britsarna. Är personalen bakom kalendern fullkomligt sjuka i huvudet?”

”Det är helt klart en märklig moral förstås, men knappast så att det skadar någon eller något annat än deras eget rykte.”

”Det var bland det vidrigaste jag sett! Människor som inte har mognad/kunskap och inte heller förstår att detta frångår helt vad personal på ett sjukhus ens får göra skall omedelbart avskedas.”

”De anställda har gjort en rolig sak med ett gott syfte, och det har inte skadat någon.”

”Inte lämpligt alls! Vill de leka porrskådis kan de göra detta hemma! Jag skäms över vuxenvärlden!”

”Sjuk humor är en sorts humor som kan göra att vårdpersonal kan stå ut med sin ofta både fysiskt och psykiskt påfrestande miljö”.

”Vidrigt, de borde avskedas omgående! Förtroendet är nere på minus 200 av det här. Håller man på så på sin arbetsplats så är man INTE lämpad att vårda sjuka barn. Då får man ta anställning på en strippklubb i stället.”

”Jag tycker det är sunt att kunna skoja på jobbet. Ingen tar ju skada.”

Läs mer. Kalenderskandalen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.