Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sjukhusledningen förnekade cancerköer – väntande patienter avled

Nya Karolinska Sjukhuset.
Nya Karolinska Sjukhuset. Other: Alexander Mahmoud

Cancerköerna växte bland Karolinskas patienter. Landstinget larmades och tillfrågade sjukhuset om läget.

Nu kan DN avslöja att produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla meddelade att patienterna skulle få vård. Senare framkom att det inte stämde – och patienter i kön avled.

– Hade vi fått reda på hur det stod till hade vi gjort allt för att hjälpa, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör. 

DN har i flera artiklar berättat om hur köerna till operationer växt dramatiskt sedan flytten in på Nya Karolinska, bland annat för barn- och canceroperationer och hur cancerpatienter senare avlidit efter att ha fått sin operation för sent. I månadsskiftet maj-juni nåddes hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Hantverkargatan av signaler om att Karolinska universitetssjukhuset hade problem att genomföra stora operationer av cancer i övre bukhålan, en typ av operation som bara utförs på Karolinska. Förvaltningen tog då kontakt med Karolinska. 

Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör: 

— Sjukhusledningen informerade oss om att de patienter som behövde opereras akut också blev opererade.

Och hur uppfattade ni det? 

— Att de tog sitt medicinska ansvar och att patienterna fick sina operationer i tid. Det var svaret vi fick, säger Barbro Naroskyin.

Avdelningschef för somatisk specialistvård på landstinget, Kitty Kook Wennberg, var den tjänsteman som kontaktade Karolinska universitetssjukhuset. 

— Vi fick indikationer på att det kunde finnas långa väntetider för en viss grupp cancerpatienter. Vi tog då kontakt med Karolinska universitetssjukhuset. Jag kontaktade Andreas Ringman Uggla den 13 juni, skriver Kitty Kook Wennberg i ett mejl till DN. 

— Han återkom den 16 juni och lovade att titta särskilt på gruppen cancerpatienter inom det aktuella området. Några dagar senare fick jag svar från Andreas Ringman Uggla att Karolinska både prioriterade och skulle klara av vården av dessa patienter.

Läs också: Karolinskas produktionsdirektör kallar sig läkare – mot reglerna 

DN har tidigare avslöjat att Karolinska inte kunde utföra canceroperationerna under sommaren på grund av personalbrist efter att en grupp operationssjuksköterskor sagt upp sig. Sjukhuset, som är ensamutförare av operationerna, tackade även nej när Danderyds sjukhus erbjöd operationshjälp, och väntade till efter semestrarna med att ta tag i kön. I slutet av sommaren visade det sig att 20 svårt sjuka cancerpatienter fick sina operationer för sent. Sjukhuset utredde tolv fall, varav ett rörde 78-årige Bertil Gustafsson, som intervjuades i DN efter att han fick sin operation för cancer i bukspottkörteln tio veckor efter att tumören upptäckts. När operationen väl blev av gick tumören inte längre att operera. 

Sjukhuset har sedan gjort lex Maria- anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i tre fall. Av lex Maria-anmälan framgår att två patienter avlidit efter att ha opererats för sent. 

— Man har alltså farit med osanning. Tyvärr är jag inte förvånad. Det verkar vara ett sådant glapp mellan de medicinskt sakkunniga som inte får resurser, och de som förvaltar mina skattepengar. Det här är ju en akut sjukdom! Förhoppningsvis blir det någon förändring genom det här, säger Bertil Gustafsson, som nu får livsuppehållande behandling.

Enligt Barbro Naroskyin hade hälso- och sjukvårdsförvaltningen kunnat omfördela resurser, och underlättat samarbetet mellan sjukhusen, om den verkliga bilden kommit fram. 

— Absolut. Det här samtalet handlade inte bara om att informera oss om läget, utan om att höra efter om vi kunde hjälpa till. Om det var något vi kunnat göra, så hade vi naturligtvis gjort det, säger Barbro Naroskyin. 

Andreas Ringman Uggla fick under sommaren lämna sitt uppdrag som operativ direktör, och fråntogs sitt ansvar för vårdproduktionen samtidigt som en biträdande sjukhusdirektör tillsattes. 

— Det handlar om att vi vill öka fokus på de utmaningar vi har med vårdkapaciteten och den dagliga driften. En del arbetsuppgifter kommer att föras över till den nya rollen, sade Kim Sjölund, presschef på Karolinska till DN i juni. 

DN har flera gånger sökt Andreas Ringman Uggla som inte gått att nå för en intervju. Han svarade skriftligt på DN:s frågor att "bedömningen huruvida en verksamhet ska klara sitt uppdrag görs av verksamheten själv. Frågan utreddes inom Karolinska och svaret från ansvarig verksamhet blev att man skulle klara sina operationer." 

Ringman Uggla uppger att Karolinska i juni i "två formella kanaler" rapporterat till förvaltningen om köläget, senaste gången i en tillgänglighetsrapport den 22 juni. 

— Där framgick det att på övre buk fanns det i juni 13 patienter i cancerkön att jämföra med 12 patienter i kö i september 2016. Vi gjorde en bedömning i juni att vi skulle klara av belastningen under sommarperioden utifrån det vi visste då; men situationen förvärrades sedan under sommaren, skriver Ringman Uggla. 

Tidigare har chefen för Tema cancer Harald Blegen, som också sitter i sjukhusledningen,  uppgett för DN att den kritiska kösituationen stod klar redan i maj, som en följd av att en grupp operationssjuksköterskor sade upp sig. När erbjudandet kom från Danderyds sjukhus var det strax före midsommar, och enligt Blegen svårt att lägga om planeringen. 

– Det kan hända att en eller två patienter till från Huddinge hade kunnat opereras i Danderyd, men då är det sommarvikarier och så vidare, har Harald Blegen tidigare sagt till DN.  

Enligt Andreas Ringman Uggla har Karolinska lärt av erfarenheten. 

— Vi drar lärdomar från att antalet väntande cancerpatienter ökade under sommaren. Flera åtgärder, bland annat omprioriteringar, har vidtagits för att skyndsamt reducera kön, skriver Ringman Uggla. 

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) har kallat sommarens cancerkö för den största vårdskandalen i Stockholm någonsin. 

— Det här är ett av skälen till att jag krävt en kriskommission kring cancerköerna i somras. När förvaltningen som beställer sjukvård ställer frågan till ett sjukhus om man har problem så är det uppseendeväckande att man får felaktiga besked. Detta måste utredas så att det inte händer igen, säger Dag Larsson. 

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S):

– Det är provocerande att Iréne Svenonius gömmer sig bakom sjukhusledning, enskilda företag och tjänstemän. Det är inte en fråga för sjukhusledningen att besluta exempelvis om nya inflyttningar på NKS om det kraftigt minskar vårdutbudet och länets övriga sjukvård inte klarar belastningen det innebär. Landstingsmoderaterna måste ta ansvar för hela vårdutbudskartan och att kapaciteten finns för alla patienter som behöver vård. Vi kräver ett möte om NKS och hur sjukvården ska fungera när Nya Karolinska tas i drift fullt ut.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) svarar:

– Det är förmätet av Ullberg att kritisera Alliansen för vårdköer när hon själv tillhör ett parti som gett vårdköer i hela landet nationellt ett ansikte. Vi har kortast köer i Sverige när det gäller primärvård och till specialistsjukvården. 

– Trots att vi ligger så bra till bekymrar vi och mina allianskollegor oss enormt för dem som trots allt hamnar i kö, så mycket att vi i höstas lade fram en egen kömiljard. Vi har letat fram en halv miljard i nya pengar för att korta vårdköerna, med särskilt fokus på cancer och barnkirurgi. Jag skulle önska att vi hade en regering som satte vårdköerna i främsta rummet på samma sätt som vi i Stockholmslandstinget. Ullberg borde sopa framför sitt eget partis dörr. 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.