Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sjuksköterskor lockas med extra pengar för att försena semestrar

Sjukvården i Stockholm rustar sig inför sommaren. Läget är mycket ansträngt. Nu erbjuds sjuksköterskorna på Karolinska 15.000 kronor extra om de kan skjuta på två semesterveckor. Även andra sjukhus lockar med pengar.

En utmaning. Så sammanfattar chefsläkaren Gunnar Öhlén på Karolinska universitetssjukhuset läget inför sommaren.

Vid onsdagens möte med samtliga chefläkare i länet diskuterades hur man gemensamt ska hantera det faktum att stockholmarna numera söker nästan lika mycket vård på sommaren som annars, samtidigt som personalen har rätt till semester.

– Det kommer att bli besvärligt. Vi koncentrerar oss på att försöka hantera vårt akuta uppdrag, säger Peter Rönnerfalk, chefsläkare på Södersjukhuset.

Förra sommaren var mycket pressad med stora överbeläggningar. Och även resten av året har sjukhusens väggar bågnat.

I sommar ska samma sjukhus hantera ytterligare 35.000 inflyttade stockholmare – samtidigt som personalen tar ledigt. Och länets i särklass största sjukhus, Karolinska, kommer att ha färre vårdplatser öppna jämfört med förra sommaren, eftersom de inte lyckats anställa sjuksköterskor.

Lösningen är att skjuta på all vård som kan göras senare, som planerade operationer och behandling av tillstånd som inte är akuta.

Och inte minst att locka sjuksköterskor med extra pengar. Karolins­ka universitetssjukhuset har det högsta erbjudandet om bonus. Där får sjuksköterskorna 15.000 kronor om de skjuter på två semesterveckor till efter augusti. Och 8.000 kronor om de skjuter på en vecka.
Dessutom erbjuds sjuksköterskorna på Karolinska 1.500 kronor om de tar ett extra natt- och helgpass.

Facket är mycket kritiskt till upplägget:

– Det är förödande. Så tufft som det har varit i sjukvården så behöver sjuksköterskorna verkligen sina fyra sammanhängande semesterveckor i sommar. Man behöver vila för att orka hösten. Många är utslitna, trötta och har redan tagit många extrapass, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

– Jag har tidigare varit med om hur personalen lockats med extra pengar, och sedan aldrig kunnat ta ut någon semester under hösten för att det saknas personal då också.

Hon menar att pengarna som går till bonus och dyra kontrakt med bemanningsanställda borde satsas på högre löner och bättre villkor för den ordinarie personalen.

Chefsläkaren Gunnar Öhlén på Karolinska har viss förståelse för kritiken.

– Vi håller fullt ut med om att personalen behöver sin sommarsemester. Därför kommer vi sent med det här erbjudandet, och vi begränsar möjligheten att utnyttja det till två veckor, säger Gunnar Öhlén.

På Danderyds sjukhus kan personalen flytta fyra semesterveckor till hösten – då får de en extra månadslön. De och Södersjukhuset har annars ett lägre belopp än Karolinska för en uppskjuten vecka: 5.000 kronor.

– Vi förväntar oss ett intresse för att ta de här extrapassen, så vi har goda förhoppningar om att lösa sommaren, säger hr-chefen Lena Henning.

Facket är övertygat om att det finns sjuksköterskor att anställa, men att de väljer att jobba i Norge, på läkemedelsbolag eller i äldrevården i stället eftersom det ger mer betalt. Inget sjukhus har hittills velat gå med på de nyutexaminerade sjuksköterskornas lönekrav på 25.000 kronor i månaden.

Chefsläkarna menar å sin sida att det rör sig om en faktisk brist, vilket visar sig när inte ens bemanningsbolagen som erbjuder höga löner kan rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor.

Landstingets chefsläkare Anna Nergårdh räknar med en tuff sommar.

Vågar du lova stockholmarna en trygg och säker vård?

– Den kommer att vara säker och människor kommer att få den vård de behöver men jag är bekymrad över den utmaning vi står inför i sommar. Det kommer att bli viktigare än vanligt att få vård på rätt plats från början. Därför är det viktigt att använda sig av Vårdguiden på telefon eller nätet om man behöver kontakt med vården.

Det här erbjuder sjukhusen:

Karolinska universitetssjukhuset:
8.000 kronor för en flyttad semestervecka, 15.000 kronor för två.
1.000 kronor per dag- och kvällspass. 1.500 per natt- och helgpass.

Södersjukhuset:
Preliminärt beslut: 5.000 kronor för en flyttad vecka, 12.000 kronor för två.

Södertälje sjukhus:
5.000 kronor för en flyttad vecka, 12.000 kronor för två.
600 kronor för dag- och kvällspass, 800 för natt- och helgpass.

Danderyds sjukhus:
5.000 kronor per flyttad semestervecka. Vid flytt av fyra veckor en extra månadslön.
600 kronor per extra dag- och kvällspass, 800 för natt- och helgpass.Inom särskilt ansträngda områden erbjuds samma nivåer som på Karolinska.

Norrtälje sjukhus:
5.000 kronor per flyttad semestervecka.
600 kronor extra per dagpass, 800 kronor per helg- och nattpass.

S:t Görans sjukhus:
Ingen bonus, har klarat bemanningen ändå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.