Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sjuksköterskor polisanmäler fakturahanteringen – demonstrerade mot Karolinska

Sjuksköterskor har efter DN:s granskning polisanmält Karolinskas fakturahantering. På tisdagskvällen arrangerade vårdpersonal en demonstration utanför Karolinskas entré.

– Vi kräver att sjukhusdirektören och styrelsen avgår, säger specialistsjuksköterskan Päivi Vilkkavaara.

Uppdaterad 180131 07:55 Texten har tillfogats en rättelse.

Uppdaterad 180203 00:02 Texten har tillfogats ett förtydligande.

”Miljoner till konsulter medan sjuka får stå i kö”, och ”Avgå Melvin Samsom” löd texten på plakaten som nätverket ”En annan vård är möjlig” samlades runt vid en demonstration vid gamla Karolinskas entré på tisdagskvällen.

– Karolinska är ju lite symbol för hur vården sköts i Stockholms län. Mycket pengar har gått till konsulter som skulle kunna användas på annat sätt, säger Katja Raetz, sjuksköterska från Jordbro vårdcentral och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge. 

Darius Barimani, ST-läkare i kirurgi och styrelsemedlem i Socialistiska läkare, som arbetar på Karolinska, är kritisk till att ingen tar ansvar för de många bristerna på sjukhuset. 

– Jag vill inte låta dem förstöra sjukhuset som jag jobbar på. Den här temabaserade vården som de inför är det ingen av oss som jobbar som vill ha, men ingen har lyssnat på oss eller på läkarföreningens protester. Det finns stora demokratiska brister på sjukhuset, säger han.

Bland demonstranterna fanns även vanliga medborgare, som inte arbetar i vården. 

– Jag är gammal tunnelbaneförare men pensionär, och då behöver man vården mer än någonsin, säger Janne Hägglöf, en av demonstranterna. Han tycker att det har blivit allt svårare att få tid på vårdcentralen. 

– Jag har problem med prostatan, och har man då besvär så är den första tiden man kan få på vårdcentralen tio dagar framåt. Om sedan läkaren blir sjuk, så får man vänta ytterligare tre veckor! Förr kunde man få en tid nästa dag, säger han. 

Demonstranterna har också rullat ut banderoller till stöd för BB-ockupationen i Sollefteå, som på tisdagen hade pågått i ett år. 

En av grundarna till nätverket är Päivi Vilkkavaara, specialistsjuksköterska som tidigare arbetade på Karolinska Huddinge i sex år tills hon slutade 2012.

– Jag har vänner och kollegor som jobbar kvar och är insatta i vad som hände i somras, då sjuksköters­kor i maj krävde 3.000 kronor mer i månaden. De nekades, och sa upp sig.

Päivi Vilkkavaara, specialistsjuksköterska sedan 20 år var med att bilda nätverket 2016.

– Vi arbetar mot utvecklingen som vi ser i vården, som försämrats successivt, säger hon.

Den stora gruppen som sade upp sig ledde till att operationer av cancer i bukspottkörteln inte kunde genomföras, och Karolinska tackade upprepat nej till extern hjälp med att operera köande patienter, som DN avslöjat.

På måndagen berättade DN om att åklagare inlett förundersökning om grovt vållande till annans död, efter det som hänt.

Flera privatpersoner har också uppgett till DN att de polisanmält Karolinska universitetssjukhuset efter DN:s granskning.

För tre veckor sedan valde Päivi Vilkkavaara och flera personer i nätverket att göra enskilda polisanmälningar.

Vi är flera som polisanmält, på grund av att två patienter dog, men även på grund av oklarheterna kring hur våra skattepengar hanteras.

– Vi är flera som polisanmält, på grund av att två patienter dog, men även på grund av oklarheterna kring hur våra skattepengar hanteras. 

Päivi Vilkkavaaras anmälan gäller den tidigare produktionsdirektören som gått direkt från Boston Consulting Group in i ledningen där han beställt managementkonsulttjänster och poängsatt anbudsgivare i en upphandling som BCG vann. Därefter har BCG kunnat fakturera sjukhuset 118 miljoner kronor.

DN:s granskning visar även att 57 av de 257 miljonerna som BCG fakturerat sedan 2011 saknat underlag, enligt sjukhusets registrator.

Läs mer: Efter DN:s granskning: Krav på sjukhusstyrelsens avgång

Produktionsdirektören har avgått efter DN:s granskning.

– Jag har anmält honom för förskingring och trolöshet mot huvudman, och även att han använt läkartiteln utan ha legitimation.

Alexandra Ekengren är ambulanssjuksköterska, medlem i Liberalerna och ingår i nätverket. Även hon har gjort en anmälan om hanteringen av vården och ekonomin på Karolinska, som riktar sig mot Melvin Samsom.

– Det osar en sådan respektlöshet från sjukhusledningen, när man hanterar den här enorma summan pengar så här vårdslöst. Droppen kom när det visade sig att två patienter dött, säger Ekengren till DN.

Nyligen skrev hela sjukhusledningen en debatt artikel som publicerades i DN, där man uppgav att patienten sätts mer i fokus i sjukhusets nya organisation, som utformats i tätt samarbete med konsultbolaget BCG.

– Att sätta patienten i fokus utan att ha personal som tar hand om patienterna är omöjligt. Den personalflykt som sker just nu från Karolinska, på grund av hur illa organisationen skötts, är så långt ifrån ”patienten först” man kan komma, säger Alexandra Ekengren och fortsätter:

– Det som är så frustrerande är att en bra vård faktiskt är möjlig med de resurser vi har i Sverige. Det finns flera exempel ute i landet på organisationer som sköts bra, och fungerar.

Enligt Päivi Vilkkavaara bör även det politiska ansvaret för situationen på Karolinska och vården i Stockholm diskuteras.

– Men i det här läget väljer vi att framför allt rikta vår kritik mot ledningen och styrelsen av sjukhuset.

Nätverket, som enligt hemsidan stöds av Vårdförbundet, kräver sjukhusdirektör Melvin Samsoms och styrelsens avgång.

Vi kräver även en extern utredning om vad som pågått och pågår på Karolinska.

– Vi kräver även en extern utredning om vad som pågått och pågår på Karolinska. Man kan ju ifrågasätta hur det ser ut när de inte ens vill låta någon utifrån granska situationen. Vi vill ha en genomlysning av allt ifrån OPS-avtalet till fakturahanteringen, den nya verksamhetsmodellen som saknar evidens, köerna och dagens läge, säger Vilkkavaara.

Sjukhusdirektör Melvin Samsom kommenterar skriftligt till DN:

– Vi välkomnar allas rätt att uttrycka sina åsikter. Jag är alltid öppen för dialog och diskussion, både internt och externt. Vi arbetar intensivt med att lösa de utmaningar vi har här på sjukhuset och att skapa den bästa vården för våra patienter. 

– Imorgon tar jag emot resultatet av den internrevision jag tillsatte i december; rekommendationerna från rapporten blir en viktig del i det fortsatta arbetet med styrning, uppföljningar och processer gällande kostnader för externt stöd.

DN har sökt tidigare produktionsdirektören på Karolinska och styrelsen för kommentar.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs ett felaktigt ortsnamn för BB-ockupationen

Förtydligande: I en tidigare version angavs inte parti- och organisationstillhörighet hos tre intervjuade demonstranter.

 

Fakta.Nätverket som demonstrerar

 

”En annan vård är möjlig” är ett landsomfattande nätverk bestående av vårdpersonal, patienter, anhöriga och personer som anser att svensk sjukvård har allvarliga brister.

 

Det grundades i mars 2016 av tre sjuksköterskor som ville protestera mot vad de ansåg vara en successiv försämring inom sjukvård och omsorg gällande arbetsmiljö, arbetsvillkor och "kraftigt försämrad patientsäkerhet".

 

Närmare 10.000 människor deltog i nätverkets landsomfattande manifestationer i september 2016. 

Även 2017 mobiliserades 9 städer till demonstrationer.

 

Flera fackliga och andra organisationer visar sitt stöd för närverket.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.