Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sjukvarden-i-stockholm-far-en-halv-miljard-extra/

STHLM

Sjukvården i Stockholm får en halv miljard extra

”Vi ska inte möta den fjärde vågen med restriktioner, restriktioner är otroliga ingrepp i människors frihet”, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd.
”Vi ska inte möta den fjärde vågen med restriktioner, restriktioner är otroliga ingrepp i människors frihet”, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd. Foto: Nicklas Thegerström

Nu skjuter region Stockholm till en extra halv miljard för att lösa krisen inom akutsjukvården under den fjärde vågen.

– Vi har en tuff situation med både covid-19, säsongsinfluensa och vinterkräksjuka och måste förstärka vården för att klara läget, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd.

Den ökade smittspridningen pressar en redan ansträngd akutsjukvård i Stockholm och på onsdagen fattade den blågröna koalitionen beslut om att förstärka hälso- och sjukvården med ytterligare 500 miljoner kronor i årets budget.

– Vi ser behov av förstärkningar för att klara både den akuta vården och den uppskjutna vården. Det här är det nya normalläget, därför tillför vi en halv miljard för att förstärka både akutsjukhusen och primärvården, säger finansregionråd, Irene Svenonius (M).

Budgettillskottet ska både korta vårdköerna och beta av vårdskulden som väntas öka under pandemins fjärde våg.

– Vi ska ha en sjukvård som räcker till för att slippa restriktioner. Ingen stockholmare ska behöva stå i kö för att få rätt vård i tid och vårdskulden ska vara löst till efter sommaren. Det som bekymrar mig mest av allt är att stockholmarna ska vara rädda för att söka vård, säger Svenonius.

Den fjärde vågen har drabbat akutsjukhusen hårt och under trettonhelgen tvingades flera sjukhus upp i förstärkningsläge på grund av ökad vårdbelastning och hög sjukfrånvaro bland personalen.

– Det kan vara tufft vid vissa tillfällen men får inte vara det nya normala. Därför tillför vi nu ytterligare resurser för att skala upp den akuta vården så att medarbetarna ska få mer avlastning.

Akutsjukhusen har haft en hög sjukfrånvaro under pandemins alla vågor med cirka två och halv gånger fler sjuka bland personalen, vilket ökat belastningen på en redan ansträngd organisation.

– Den höga smittspridningen bland våra medarbetare orsakar en hög sjukfrånvaro som är svårare att hantera. Men vi har sett till att vi har en effektiv provtagning för personal så att alla som kan jobba, verkligen kan jobba och inte sitta i karantän i onödan.

Socialdemokraterna välkomnar tillskottet är välkommet, men de anser det för litet och kommer för sent. ”Det här svåra läget hade gått att undvika om Svenonius hade lyssnat på vårdpersonalen”, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).
Socialdemokraterna välkomnar tillskottet är välkommet, men de anser det för litet och kommer för sent. ”Det här svåra läget hade gått att undvika om Svenonius hade lyssnat på vårdpersonalen”, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S). Foto: Magnus Hallgren

Det extra budgettillskottet kommer att tas av förväntat ökade skatteintäkter och klubbas på nästa regionfullmäktige.

– Om skatteintäkterna skulle sjunka till följd av ökade restriktioner så har vi avsatta resurser i tidigare bokslut för att hantera sådana här situationer. De pengarna kommer också att behöva användas till kollektivtrafiken som drabbas hårt av restriktionerna, säger Svenonius.

Socialdemokraterna anser att tillskottet är välkommet, men att det är både för litet och kommer för sent.

– Det här svåra läget hade gått att undvika om Svenonius hade lyssnat på vårdpersonalen. De har länge beskrivit läget på sjukhusen som katastrofal och att patientsäkerheten inte kan garanteras, vilket beror på en kontinuerlig underfinansiering, säger Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd.

Socialdemokraterna har tidigare föreslagit omkring en miljard mer i hälso- och sjukvårdsbudgeten.

– Man hade kunnat avsätta de här medlen redan i höstas för att stärka sjukvården, korta köerna och se till att människor får vård i tid. Pengarna har funnits men Svenonius har medvetet väntat, och det är många människor som drabbats under tiden, säger Aida Hadzialic.

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt