Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 05:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sjukvardskurator-for-den-enskilda-familjen-ar-besoksforbudet-fruktansvart/

STHLM

Sjukvårdskurator: ”För den enskilda familjen är besöksförbudet fruktansvärt”

”Alla förstår besöksförbudet, ingen vill ju att viruset ska spridas. Men för den enskilda familjen är det fruktansvärt”, säger sjukvårdskurartorn Elin Svedjetun.
Foto: Vanni Jung Ståhle

För att minska spridningen av covid-19 råder besöksförbud på sjukhusen. Sjukvårdskuratorn Elin Svedjetun på Södersjukhuset menar att förståelsen för reglerna är stor. Ändå är situationen svår för patienter och närstående som står på var sin sida om förbudet.

– Att inte få vara tillsammans mitt i allt det här svåra som händer är otroligt tufft för många.

Elin Svedjetun har arbetat som sjukhuskurator i över 15 år. Hittills har hon inte upplevt ett så här omfattande besökförbud. Men så är läget också extraordinärt.

– Det är en helt ny situation för hela landet. Vi gör vad vi måste för att skydda våra patienter och förhindra smittspridning.

För familjer och vänner som inte kan vara nära varandra kan situationen däremot bli påfrestande.

– Det är svårt. Alla förstår besöksförbudet, ingen vill ju att viruset ska spridas. Men för den enskilda familjen är det fruktansvärt. Det går inte att komma ifrån.

Många patienter och närstående känner oro över att inte få vara tillsammans. Särskilt påfrestande kan det bli för minderåriga barn som inte kan besöka sina föräldrar eller vårdnadshavare, berättar Elin Svedjetun.

– Vi vet att närhet och våra sociala relationer är väldigt viktiga för oss människor. Det här läget skapar en emotionell stress och det är psykiskt påfrestande att inte kunna ses. Speciellt för de patienter där vårdtiden är lång till exempel.

I samband med coronapandemin har behovet av samtalsstöd och psykosociala insatser ökat – både för patienterna och deras närstående.

– Det gör det alltid när den här typen av särskilda händelser inträffar. Vi märker absolut av ett ökat behov. Vi behövs, nu mer än någonsin och det hör vi från våra patienter, deras närstående och våra kollegor.

– Människor upplever nu en kontrollförlust som skapar vanmakt och ovisshet för många. Det gäller både samhället i stort och den enskilda familjen som drabbas av sjukdom och inte kan vara nära varandra.

Samtidigt gör vårdpersonalen sitt yttersta för att möjliggöra kontakt mellan patienter och deras närstående. Det kan handla om att hjälpa till med video- och telefonsamtal, eller att ge muntliga lägesrapporter när patienter själva inte kan kommunicera.

– I vissa fall där annan kommunikation inte är möjlig har personalen ibland och i mån av tid skrivit ned några rader i en dagbok. Det kan också handla om att förmedla foton och brev till våra patienter.

– Det är extrema förhållanden som både patienter och närstående upplever just nu. Men vi försöker hitta sätt för nära och kära att få tillgång till varandra.

På Södersjukhuset finns också speciella riktlinjer för när undantag får göras från besöksreglerna. Det kan till exempel handla om att närstående får träffa patienter som är kritiskt sjuka eller befinner sig i livets slutskede.

– Det görs undantag i den mån det är möjligt. All personal är medveten om vikten av att patienter och närstående får träffas och vi gör allt som går för att genomföra det.

Läs mer: Anhörig: Jag är tveksam till om besöksförbudet är en särskilt effektiv åtgärd

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt