Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skådespelarhyllning till Bergman i brons

Gunnel Lindblom och Harriet Andersson vid Brons-Bergman.
Gunnel Lindblom och Harriet Andersson vid Brons-Bergman. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

I måndags var det svensk premiär för filmen om Ingrid Bergman. På tisdagen var det dags för näste Bergman: Ingmar, som återvände till Filmstaden i Solna. Och som om detta inte räckte har skulpturen gjutits på anrika Bergmans konstgjuteri.

Skulptören Peter Linde har arbetat i flera år med teatervagnen som består av fem figurer inspirerade av ”Det sjunde inseglet” från 1957.

På tisdagen var det avtäckning inför stor publik med några av våra riktigt stora skådespelerskor på första parkett.

Inga Landgré, som spelade ­Karin, riddarens hustru, Gunnel Lindblom, som spelade flickan utan namn och Harriet Andersson, som inte var med i den filmen, men är starkt knuten till Ingmar Bergman.

Skådespelerskorna fick hedersuppdraget att dra i det ljusgrå täckelset och Harriet Anderssons spontana kommentar när hon såg Brons-Bergman var:

– Vad mycket hår han har!

Vad minns ni av själva inspelningen?

– Hans dödsskräck, säger Inga Landgré med eftertryck. Och att han strök repliken där jag skulle läsa lusen av riddaren. Det passade sig inte med ironi när någon är nära att dö.

– Jag minns när jag satt på hästryggen med Gunnar Björnstrand i det som skulle föreställa en skog där uppe i backen, säger Gunnel Lindblom som var stum i större ­delen av filmen.

Hon hade en enda replik:

– Det är fullbordat.

Det var precis vad konstnären ­Peter Linde och konstregissören Cilla Jahn kände på tisdagen då det 43:e och sista konstverket kom på plats i Filmstaden.

Fakta.Det internationella genombrottetFilmen

Fakta. Det internationella genombrottet

Filmen ”Det sjunde inseglet” i Ingmar Bergmans regi hade en rollista med hela den svenska skådespelareliten. Med filmen från 1957 fick Ingmar Bergman (1918–2007) sitt internationella genombrott.

Filmen utspelar sig på 1300-talet då digerdöden krävde sina offer och klassisk är scenen där riddaren (som spelades av Max von Sydow) spelar schack med döden (Bengt Ekerot).

”Det sjunde inseglet” lär ha varit ­Bergmans egen favorit och många scener spelades in i Solna där Peter Lindes skulptur nu står nedanför neonbokstäverna som bildar ordet ”filmstaden”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.