Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skadliga nanopartiklar i tunnelbanan

Luften i Stockholms tunnelbana kan vara farligare än man tidigare trott. Forskare från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har hittat nanopartiklar i luften.

– Ju mindre en partikel är desto längre in i kroppen kan den komma, och ju längre in kroppen den kan komma desto potentiellt farligare kan den vara, säger Ulf Olofsson, professor i tribologi, läran om friktion, till Radio Stockholm.

Nanopartiklar, partiklar mindre än en tusendels millimeter, fastnar inte i vanliga ventilationsfilter utan följer med djupt nere i lungorna.

35 skadliga ämnen har identifierats. Den vanligaste är järnoxid, men forskarna har också hittat höga halter av mangan, koppar, krom och nickel.

Hur skadliga dessa ämnen är för hälsan är oklart.

– De här ämnena har ju olika egenskaper och kan potentiellt reagera med kroppen på olika sätt. Men det krävs vidare forskning för att utreda det, säger Ulf Olofsson.

De skadliga partiklarna uppkommer vid rälsslitage, framför allt vid inbromsningar och när tågen kör i snäva kurvor.

Det går dock att förbättra luften i tunnelbanan, enligt Ulf Olofsson.

– Kommer det mycket partiklar från ett specifikt bromssystem kan man lägga ned resurser på att förändra det så att partiklarna blir större. Man kan också lägga bromssekvenserna på ett annorlunda sätt, säger Ulf Olofsson till Radio Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.