Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 20:58 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skagg-ar-en-livsstil-och-den-ar-har-for-att-stanna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Skägg är en livsstil och den är här för att stanna”

Skäggfantasten Andreas Fransson och groomingexperten Karin Fahlström arrangerar det första World beard day i Stockholm. Mohammed Kassak och Hamza El-housami är medlemmar i Bearded Villains, ett nätverk för skäggintresserade.
Skäggfantasten Andreas Fransson och groomingexperten Karin Fahlström arrangerar det första World beard day i Stockholm. Mohammed Kassak och Hamza El-housami är medlemmar i Bearded Villains, ett nätverk för skäggintresserade. Foto: Beatrice Lundborg

Om någon trodde att skäggtrenden är över så har den fel. I morgon, lördag, samlas landets skäggälskare i Hornstull för att hylla ansiktsbehåringen på World beard day Stockholm.

– Vi vill fira att vi har skägg och visa andra hur fint det är, säger arrangören Andreas Fransson.

Första lördagen i september firas Internationella skäggdagen. Dagen brukar uppmärksammas genom att folk lägger upp bilder på sociala medier på sig själva och sitt skägg, men i år går det första officiella firandet i Stockholm av stapeln. Andreas Fransson och Karin Fahlström är arrangörerna bakom evenemanget World beard day Stockholm.

– Vi vill fira att vi har skägg och inspirera och visa andra hur fint det är. Det är även en chans för oss skäggintresserade att träffa lika­sinnade, säger Andreas Fransson.

Firandet kommer att ta plats på Bar Brooklyn på Hornstull Strand och kvällen kommer bjuda på en mängd aktiviteter. Bland annat kommer det att finnas möjlighet att få skägget trimmat av barberare, träffa skaparna bakom svenska och internationella skäggvårdsprodukter, prova skäggolja och mingla. Kvällen går i välgörenhetens tecken då stora delar av intäkterna går till Fonden mot prostatacancer. Efteråt spelar det australienska bandet The Beard på Debaser Strand, som inleder sin Europaturné med Stockholmsspelningen.

Läs också:Skäggtrenden måste dö

Mohammed Kassak och Hamza El-housami är medlemmar i Bearded Villains, ett nätverk för skäggintresserade världen över, och ska delta i firandet av skäggdagen.

– Jag ser fram emot att träffa många olika skägg på eventet. Det blir som vår egen lilla bil- eller matmässa, säger Mohammed Kassak.

Förutom välgörenheten så står nätverkandet och gemenskapen i fokus. Förhoppning är att morgondagens evenemang ska öppna upp för fler i framtiden.

– Många är intresserade av skägg, även de som inte kan ha det vill gärna veta mer. Eftersom det tar så lång tid att odla är det klart att man vill visa upp det. Vi är duktiga på att berömma varandra och utbyta tips, säger Andreas Fransson.

Läs mer: Skägget största utseendetrenden för män de senaste tio åren

Hur lång tid tog det för dig att odla ditt skägg?

– Det tog ett år, eller ett yeard, som vi kallar det. Men det är individuellt och beror helt på hur snabb hårväxt du har.

Till dem som har svårt att odla skägg kan det finnas hjälp att få, menar Karin Fahlström:

– Jag upplever att de flesta som inte kan få skägg har en inre önskan om att kunna få det. Det finns kosttillskott som påskyndar skäggväxten, sen är alla olika och en del kanske kan odla mustasch, men inte skägg.

Du behöver inte ha skägg för att få vara med på firandet, och Karin Fahlström tror att det kommer att dyka upp en del kvinnor med.

– Det finns en hel del kvinnliga barberare och visst finns det kvinnor som är intresserade av skägg.

Att skäggtrenden tillhör det förflutna eller håller på att försvinna är det ingen som håller med om, snarare tvärtom.

– Det är fler och fler offentliga personer som skaffar skägg och skäggvårdsindustrin har börjat ta fart de senaste åren. Skägg är en livsstil och den är här för att stanna, säger Mohammed Kassak.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.