Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skallgang-efter-forsvunnen-tolvaring-i-varmdo/

STHLM

Skallgång efter försvunnen tolvåring på Värmdö

Bild 1 av 3 Den tolvårige pojken anmäldes försvunnen i lördags.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 3 – Det finns inga teorier ännu om vad som kan ha hänt, säger Klemens Andersson vid Missing people.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 3 av 3 Missing people inledde en sökinsats på måndagseftermiddagen.
Foto: Lisa Mattisson

Den tolvårige pojken gick hemifrån på lördagskvällen. Sedan försvann han spårlöst. Under måndagen anordnades en skallgångskedja efter pojken.

– Det finns inga teorier ännu om vad som kan ha hänt, säger Klemens Andersson vid Missing people. 

Pojken sågs senast vid 17:30 på lördagskvällen. Det är oklart var han då var på väg. Uppgifter som nått polis och sökorganisationen Missing People säger att han antingen var på väg till fotbollsplan vid Ösbyskolan i Gustavsberg, Värmdö, för att spela fotboll med sina vänner, eller på väg hem till en vän. 

Försvinnandet polisanmäldes av pojkens anhöriga klockan 18.30 samma kväll.

– Vi var på hans hemadress på lördagskvällen. Det finns just nu ingen teori om vad som hänt och ingen misstanke om brott i nuläget. Just nu utreder vi det som en försvunnen person. Vi jobbar hårt för att försöka hitta honom, säger Per Fahlström, presstalesman på polisen i Region Stockholm. 

Under söndagen kontaktade pojkens anhöriga även Missing people för hjälp med sökandet. 

– Han är ung och har varit borta i flera dagar, och beskrivs som en skötsam kille, som vilken tolvåring som helst. Det väcker oro hos anhöriga och hos oss, säger Klemens Andersson, operativ chef Missing people.

Pojkens anhöriga kontaktade Missing people för att få hjälp i söndags. Foto: Lisa Mattisson

Missing people inledde under måndagseftermiddagen en sökinsats och skallgång för att söka efter pojken. Samlingsplatsen var Ösbyskolan och ett 60-tal personer slöt upp för att delta i sökinsatsen efter pojken.

– Det handlar om någons barn, det kunde ha varit ens eget, säger Natasha Pålsson, som ska delta i sökinsatsen.

01:25. Hur går det till när man söker efter en person som anmälts försvunnen?

Två drönare ska under dagen flyga över Ösbyträsk och Missingpeople har delats in i grupper som ska patrullera området kring Ösby naturområden.

– När ett samtal inkommer till oss så påbörjas en process där jouren tar kontakt med bland annat polisen för att se över situationen, vi kontaktar åtminstone två anhöriga så att det till exempel inte är skilda föräldrar som använder sig av Missing people, säger Klemens Andersson.  

Pojken är 148 centimeter lång och väger cirka 48 kilo. Han var vid försvinnandet klädd i blå jeans och en röd/blå tröja. Tips i ärendet hänvisas till polisen på telefonnummer 114 14.

– Vi har inte hittat någonting, det är ett mysterium. Men vi fortsätter på bred front här så länge det finns personer som hjälper oss, säger Klemens Andersson.

Vid 21-tiden på måndagskvällen började Missing people att avrunda dagens sökinsats, i vilken över 200 frivilliga från hela Stockholmsområdet deltagit, enligt Klemens Andersson.

– Vi kämpar på och vi har en stor skara människor som sökt av skogarna i flera timmar. Det kommer fortfarande folk som vill hjälpa till och leta, och det har varit en helt makalös uppslutning av människor, säger han.

Till hjälp i sökinsatsen har de tagit till drönare och hundpatruller. 

– Vi kommer snart att sätta oss ner och se vad som är gjort och kommunicera med polisen vad som är planen för morgondagen, säger Klemens Andersson.

Missing people hade Ösbyskolan i Gustavsberg som samlingspunkt och sökte på måndagen av skogsområdet norr om skolan.

– Vi har sökt av en jättestor triangel mellan sjöarna och motorvägen, och vi är i princip klara norr om skolan. Det lutar åt att tisdagens sökinsats kommer att vara koncentrerad till skogsområdet söder om skolan.

Vid 21-tiden på måndagen hade Missing people ännu cirka tio patruller ute i skogarna.

– Vi låter de patrullerna avsluta och vill inte skicka ut några fler nu när mörkret snart infaller. Vi vill inte att någon ska skada sig eller komma vilse i mörkret.

Läs mer: Äldre man fortfarande försvunnen