Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skandalartat i nya Södertäljerättegången

DN:s reporter Stefan Lisinski är på plats i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt för att bevaka omstarten i Södertäljemålet. Men den hade vid lunchtid ännu inte kommit igång. Två gånger har förhandlingarna avbrutits på grund av total förvirring i olika jävsfrågor.

Vad är det egentligen som händer?

– Ja, det skulle man kunna prata länge om. Innan man ens kommer in på vad målet ska handla om uppstår nya frågor om jäv. De åtalades och offrens advokater anser att det är väldigt viktigt att få det hela klargjort så att det inte uppstår problem längre fram.

Först anklagas två nämndemän för att vara jäviga, sedan anklagas domarna för jäv eftersom de godkänt nämndemännen. Kan det vara så här i en rättsstat?

– Ja, det kan det uppenbarligen, men jag har aldrig varit med om något liknande. Rättens nye ordförande verkar illa förberedd. Han framstår som väldigt förvirrad.

Mot bakgrund av att rättegången tas om på grund av jäv, borde väl rätten varit väl förberedd i den frågan?

– Ja, det tycker jag. Men början på den här rättegången är väldigt skandalartad. Det är möjligt att rätten är väl förberedd i andra frågor, men när det gäller jävsproblematiken är man uppenbarligen inte det.

Vad händer nu?

– Rätten har tagit en ny paus. Sedan kommer det en ny domare in som ska avgöra om de nuvarande domarna kan avgöra om nämndemännen är jäviga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.