Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 14:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skansen-salde-slut-under-premiarhelgen-i-pask/

STHLM

Skansen sålde slut under premiärhelgen i påsk

John Brattmyhr är vd för Skansen och är stolt och glad över det nyöppnade ”pandemi-Skansen”
John Brattmyhr är vd för Skansen och är stolt och glad över det nyöppnade ”pandemi-Skansen” Foto: Pernille Tofte

Skansens nådde publiktaket i helgen då friluftsmuseet slog upp portarna för det nya ”pandemi-Skansen”.

Boulebanor, titthus och prova på-lekar från förr är några av de nya utomhusinslagen.

– Mycket tänk och kreativitet har fått råda, säger Skansens vd John Brattmyhr som är stolt och glad över resultatet.

Skansen med sina djurparker och trehundra kulturhistoriska byggnader från hela Sverige är ett av de svenska museer som helt fått tänka om under pandemin. I november förra året stängde Skansen för första gången på 129 år som en följd av covid-19.

– Det har varit tufft. Förra året förlorade vi 60 procent av vår gästvolym och gick med 125 miljoner i förlust. Vi är rejält tilltufsade, säger John Brattmyhr.

För att kunna göra nypremiären till den 1 april, under rådande restriktioner, fick de gnugga sina geniknölar.

Varje avdelning inom Skansen har haft en egen arbetsgrupp som fått komma med förslag på hur de ska kunna ge gästerna full behållning, trots att en stor del av verksamheten inomhus ligger nere och att antalet besökare begränsats till max 5.000 stycken.

– Kreativitet har fått råda och jag är mycket stolt över resultatet.

Premiären på skärtorsdagen började blygsamt med 1.121 sålda biljetter och kulminerade på den soliga påskdagen då ledningen tvingades stoppa bokningen när 4.999 personer hade köpt biljetter.

– Det har varit fantastiskt. I det lilla bjöd vi på många nyheter: mer blommor, boulebanor, nya konstverk och förströelser som man kan göra utomhus utan att trängas.

Favoriten under helgens ”nypremiär” av Skansen var den nya konstinstallationen vid Spegeldammen vid rulltrapporna. ”Många stannade till där för att titta”, berättar Skansens vd John Brattmyhr.
Favoriten under helgens ”nypremiär” av Skansen var den nya konstinstallationen vid Spegeldammen vid rulltrapporna. ”Många stannade till där för att titta”, berättar Skansens vd John Brattmyhr. Foto: Jonathan Lundkvist

Nya inslag är bland annat att besökarna får klättra upp på byggnader och titta in genom fönstren för att uppleva hur människorna levde förr. Personal som annars sitter inomhus och väver, stickar eller bakar har flyttat ut på förgården eller utanför byggnaderna i stadsmiljö.

– Vi har lyckats med bedriften att flytta ut den museala verksamheten. I stället för att gå in i husen så får de upplevelsen utanför.

– Ta Tyska malmgården till exempel. Där kan man istället för att gå in få klättra upp och titta in genom fönstren. Det här är ett nytt Skansen, ett pandemi-Skansen. Vi har fått tänka om i det mesta.

Istället för publikhav och konserter har personalen låtit angöra flera boulebanor framför Sollidens scen.

På gräsmattorna kan den leksugne även prova på utomhuslekar från förr som käpphäst tävling, dragkamp och att gå på styltor.

För att inte publikgränsen på 5.000 personer per dag ska överskridas i helgen har Skansen flyttat biljettförsäljningen till nätet via Ticketmaster. Veckans övriga dagar går det att handla biljett i entrén.

– Skansen är ju lika stort som Gamla stan vilket gör att vi är ett av få museer som faktiskt har utrymmet att göra på det här sättet, säger John Brattmyhr.

Hur mår djuren då?

– Djuren mår bra men de saknar nog människor som tittar på dem. Det börjar komma lite djurbarn nu också. Vildsvinen har fått ungar och vi har lammungar och renkalvar, säger John Brattmyhr.

Ämnen i artikeln

Skansen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt