Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skansen-stanger-for-forsta-gangen-pa-129-ar/

STHLM

Skansen stänger för första gången på 129 år

”Att nu ta ett beslut om att stänga ner Skansen känns svårt men rätt”, säger John Brattmyhr, vd för Skansen.
”Att nu ta ett beslut om att stänga ner Skansen känns svårt men rätt”, säger John Brattmyhr, vd för Skansen. Foto: Anders Wiklund/TT

Det är en av Stockholms största turistattraktioner och har hållit öppet i 129 år. Men coronapandemin gör nu att Skansen får stänga tills vidare.

– Vi bedömer att vi bör stänga för att ytterligare bidra till en minskad smittspridning och ett tryggt samhälle för alla, säger John Brattmyhr, vd för Skansen.

Skansen invigdes den 11 oktober 1891. Sedan dess har friluftsmuseumet med djurpark på Djurgården i Stockholm hållit entréerna öppna och har kunnat göra så även under coronapandemin då Skansen, genom att vara en utomhusarena, haft möjlighet att ha öppet i enlighet med rådande restriktioner. Men den ökade smittspridningen och de nya restriktionerna gör nu att Skansen får stänga. Från och med nästa fredag och tills vidare stängs portarna, och även ”Jul på Skansen” ställs in, skriver parken i ett pressmeddelande.

Skälet är Stefan Löfvens tydliga budskap om att ”ställa in” tidigare i veckan.

Skansen ser ingen annan möjlighet än att stänga helt och hållet, ”för att ta ansvar i enlighet med de nya riktlinjerna där alla personer uppmanas att ta eget ansvar och inte träffa mer än 8 personer och inom familjen”.

– Att nu ta ett beslut om att stänga ner Skansen känns svårt men rätt. Vi befinner oss i en extremt allvarlig ekonomisk situation där vi kämpar för vår överlevnad. Tidigare har vi gjort bedömningen att vi kan ha öppet för att vi är ett utomhusmuseum, samtidigt som vi begränsat antalet besökare och anpassat vår verksamhet för att göra det säkert för våra gäster. Men när vi nu ser att utvecklingen går åt fel håll, och i kombination med regeringens tydliga besked i veckan, så bedömer vi att vi bör stänga för att ytterligare bidra till en minskad smittspridning och ett tryggt samhälle för alla, säger John Brattmyhr, vd för Skansen i pressmeddelandet.

Skansen har haft det kämpigt ekonomiskt sedan pandemins utbrott. När DN besökte friluftsmuseet i mars var det närmast helt öde.
Skansen har haft det kämpigt ekonomiskt sedan pandemins utbrott. När DN besökte friluftsmuseet i mars var det närmast helt öde. Foto: Magnus Hallgren

Skansen stängs från och med fredagen den 27 november. Hur man ska lösa den djupa ekonomiska kris som pandemin orsakat, när nu även intäkterna från entréerna försvinner, är oklart. Att hittills ha kunnat hålla öppet, tillsammans med de stöd som tillfallit Skansen, har varit avgörande för att överleva under året som gått.

– Vi måste överleva här och nu men samtidigt måste vi vara mer innovativa än någonsin för att utveckla vårt erbjudande till gäst och skapa nya intäkter. Utmaningen att ställa om verksamheten samtidigt som medarbetarna är permitterade, och att grundläggande ekonomiska förutsättningar för utveckling inte finns, är extremt svårt att lösa, säger John Brattmyhr.

Tidigare i veckan uppgav Gröna Lunds vd Magnus Widell för DN att nöjesparken riskerar konkurs om de inte får öppna 2021. Gröna Lund invigdes 1883. Nöjesfältet har i dagsläget inte haft några intäkter sedan 2019.

Läs mer:

Allmänna sammankomster begränsas till åtta personer

Ewa Stenberg: Därför är reglerna så snåriga att inte ens Tegnell hänger med

Ämnen i artikeln

Skansen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt