Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 22:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skansen-varslar-30-om-uppsagning/

STHLM

Skansen varslar 30 om uppsägning

Dystert läge för Skansen.
Dystert läge för Skansen. Foto: Magnus Hallgren

Läget är fortsatt problematiskt för Skansen. Nu varslas 30 anställda om uppsägning.

– Onsdagen förra veckan hade vi 570 gäster. Samma onsdag förra året var de 10.500, säger Skansens vd John Brattmyhr.

Friluftsmuseet har tidigare flaggat för att läget varit allvarligt. Men trots flera åtgärder och extra statligt stöd befinner de sig alltjämnt i en kritisk situation.

På måndagen meddelades därför att 30 anställda varslas om uppsägning, vilket motsvarar runt 15 procent av de ungefär 200 fast anställda.

– Vi är nödda och tvungna till den här åtgärden, som är det tristaste jag har varit med om. Vi har vänt på varenda krona, säger Skansens vd John Brattmyhr.

Bakgrunden till Skansens kris är det stora tappet av gäster som coronakrisen medfört. Hittills i år har Skansen haft ungefär en femtedel så många besökare som de brukar ha.

– Till mitten på mars gick det bättre än i fjol. Men efter det har det varit ett stup. Onsdagen förra veckan hade vi 570 gäster. Samma onsdag förra året var de 10.500, säger John Brattmyhr.

I vanliga fall är hälften av besökarna internationella gäster, men de har nästan helt uteblivit i år. Dessutom har friluftsmuseet varit tvunget att ställa in i stort sett alla evenemang och ”Allsång på Skansen” genomförs utan publik i sommar.

– Om vi kommer att få många gäster från andra delar av landet i sommar vet vi inte. Stockholm har ju tyvärr en stämpel som ett osäkert område att vistas i.

För att parera krisläget har 600 sommaranställda sagts upp, avtal med artister och musiker har annullerats och korttidsarbete införts. Skansen har även fått förskott på statsanslag och nyligen kom besked om ett extra tillskott av statliga medel.

Stiftelsen Skansen, som har staten som huvudman, la en årsbudget på 285 miljoner kronor före pandemin – nu räknar de med att omsätta 185 miljoner kronor under året.

– Man ska vara försiktig med ordet katastrof, men det ligger på den nivån, säger John Brattmyhr.

Han är samtidigt glad över det stöd som Skansen har fått. Facebookgruppen ”Rädda Skansen” har över 60.000 medlemmar, och i gruppen uppmanar man folk till att köpa årskort och donera pengar till museet.

– Det är alldeles makalöst vad mycket kärlek Skansen får. Sådant ger råg i ryggen.

Som det ser ut nu kommer Skansen att klara året, men hur det blir efter det är osäkert. De räknar inte med att de internationella besökarna kommer tillbaka som normalt nästa sommar.

Vilka som ska varslas är inte beslutat ännu. Skansen ska börja förhandla om det i slutet av augusti.

– Som alltid när man behöver göra sådant här så blir det förstämning och oro. Men det är fantastiskt hur personalen har tagit det här.

Hur påverkas djuren av detta?

– Vi har fredat dem. De har fortfarande veterinärer, zoologer och djurskötare.

Ämnen i artikeln

Skansen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt