Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skarholmsborna-om-sin-ort-man-ar-aldrig-ensam-har/

STHLM

Skärholmsborna om sin ort: ”Man är aldrig ensam här”

Skärholmens tunnelbanestation sedd från torget. Foto: Magnus Hallgren

Enligt en analys av fastighetsbolaget Grosvenor har området Skärholmen, söder som Stockholm, stor potential. 

Kanske stämmer det att Skärholmen är Stockholms framtid, men hur ser det ut nu? Så här tycker Skärholmsborna om sin ort.

Läs mer: Stockholm en av Europas snabbast växande städer

Vehbi Baran, 53. Foto: Magnus Hallgren

Vehbi Baran, 53

Vad är bäst med Skärholmen?

– Jag kommer inte till centrum så ofta, jag bor utanför centrum. Där är det ganska lugnt, liksom, det är inga höghus och bekvämt. Det är väldigt fin natur och sedan känner nästan alla grannar varandra. Alla sköter sig och har koll. Hyresvärdarna är noga med vilka de släpper in. När man bor i stora höghus är det inte så, det finns dem som struntar i regler, men det är inte så här.

Vad är mindre bra?

– Centrum blir inte bättre, de bygger om och bygger om, men inget ändras, och när de bygger om så blir det högre hyror. Många nya butiker, de öppnar och sedan försvinner de efter sex månader för hyran är för hög. Inga som kommer hit handlar tillräckligt mycket, de går bara runt och spenderar tid. På 80-talet, 90-talet då var det god ekonomi här. Inte nu. När de bygger om måste de göra det finare, mysigare, så de kan dra folk hit. Folk måste komma utifrån för att handla, annars klarar sig inte butikerna.

Namcyi Fahmy, 35. Foto: Magnus Hallgren

Namcyi Fahmy, 35

Vad är bäst med Skärholmen?

– Det bästa med Skärholmen är att handla. Man kan handla frukt och grönsaker, kläder till barnen, till mig... Det är ganska bra.

Vad är mindre bra?

– Från Norsborg till Skärholmen är det inte bra. Inte som förr, förr var det bra. För tio år sedan var det jättebra, inte nu. Människorna är dåliga, det finns mycket konstiga människor här nu. De kastar skräp överallt, och jag känner mig inte trygg att lämna mina barn ensamma.

Mariana Johansson, 40. Foto: Magnus Hallgren

Mariana Johansson, 40

Vad är bäst med Skärholmen?

– Det är nära, bra butiker, och butikerna är ganska billiga. Jag tycker om att vara här, alla människor är sociala, de är snälla, de är hjälpsamma. Det är mycket barnfamiljer. Jag trivs här. Jag brukar gå runt och titta, fika, sitta och titta på folk, ta det lugnt. Nu är jag mammaledig så då passar jag på att ta det lugnt, då åker jag hit.

Vad är mindre bra?

– Det är smutsigt, vid fontänerna är det jättesmutsigt. Det ligger massa skräp där i nu. Och då kommer det massa äckliga fåglar. Sedan är det lite dyrt på vissa kaféer, men annars är det helt okej.

Othman Jamal, 19. Foto: Magnus Hallgren

Othman Jamal, 19

Vad är bäst med Skärholmen?

– Det bästa med Skärholmen är att det finns mycket folk här. Man är aldrig ensam, det kommer mycket folk. Jag jobbar i en butik här, vi får mycket kunder som är trevliga och som ler. Det är skönt här. Det är jätteroligt att jobba här, du ser nya personer varje dag, från olika länder, från olika kulturer, det är trevligt. Det är ganska lätt att ta sig hit också, jag är nöjd. När jag inte jobbar tycker jag om att hänga här.

Vad är mindre bra?

– Jag vet inte om det finns något som är dåligt, jag vet inte allt om Skärholmen. Ibland finns det dåliga människor och dåliga kunder som är otrevliga, men de är ganska få. En gång kom det in en kund och ville köpa en grej jag inte hade, då svor han åt mig och sprang ut. Men det brukar inte hända.