Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 00:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skarpa-krav-i-skolinspektionens-utredning-om-campus-manilla/

STHLM

Skarpa krav i Skolinspektionens utredning om Campus Manilla

Campus Manilla på Djurgården.
Campus Manilla på Djurgården. Foto: Lisa Mattisson

Efter larm om hot, våld och bristande hantering av kränkningar på Campus Manilla beslutade Skolinspektionen i oktober om en extra utredning av skolan. Nu kommer skarpa krav på förbättringar.

Rätta artikel

DN har i flera artiklar rapporterat om problem på Campus Manilla på Djurgården i Stockholm. 

Skolans tidigare rektor tvingades gå efter en maktkamp med skolledningen och det har i DN:s tidigare rapportering framgått hur barn till miljonärer tillåtits gå före i kön till den eftertraktade skolan, via en kvot avsedd för nyanlända. 

Men det var först efter rapportering om våld och kränkningar på skolan som Skolinspektionen tillsatte en extra utredning av skolan. När utredningen nu är klar konstaterar myndigheten flera brister, bland annat i arbetet mot kränkningar av elever.  Det saknas också rutiner för att kränkningar anmäls och når skolans rektor – något som skollagen kräver.

I intervjuer med myndigheten berättar lärare och elever att det varierar hur lärare hanterar kränkningar mot elever och att endast allvarliga incidenter som slagsmål rapporteras. En elev att vittnar om hur kränkningar kunnat fortsätta och eskalera innan lärare anmäler händelsen.

I Skolinspektionens beslut framgår även att skolan fram till läsåret 2018/2019 saknade en plan mot kränkande behandling.

Utredningen visar också att det finns brister i skolans kvalitetsarbete gällande uppföljning av kunskapsresultat, och att elevhälsans förebyggande arbete inte håller måttet. Bristerna ska vara åtgärdade innan den 1 april, annars väntar nya förelägganden alternativt vite.

– Vitet varierar från fall till fall, beroende på skolans ekonomi. Men tanken är att det ska vara kännbart, säger Agnes Gidlund, pressekreterare vid Skolinspektionen.

I ett mejl till DN skriver skolans nytillträdde rektor Carina Hagström-Bergh att de välkomnar inspektionens utredning.

- Vi har välkomnat den här utredningen från början. Den visar att de åtgärder som vi sedan en tid tillbaka redan har påbörjat är riktiga och att rapporten kommer vara ett stöd i det fortsatta arbetet för mig som ny rektor och för den nya styrelsen. 

Hur har de brister utredningen pekar på kunnat uppstå?

- Det jag som ny rektor kan se är att skolan har haft brister med det förebyggande arbetet inom elevhälsan med likabehandling och uppföljning av åtgärder. Det har vi inte längre. 

Hur ser förändringsarbetet på Campus Manilla ut framåt?

- Skolan har tidigare under hösten identifierat många av dessa brister och inom samtliga områden pågår redan åtgärder och vissa är redan åtgärdade.

Kan bristerna vara åtgärdade vara klara till den första april?

- Bristerna kommer att åtgärdas inom den tidsram som bestämts av Skolinspektionen.