Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skarpt-straff-for-mordforsok-pa-advokaten-henrik-olsson-lilja/

STHLM

Skärpt straff för mordförsök på advokaten Henrik Olsson Lilja

Det var i september 2019 som advokaten Henrik Olsson Lilja utsattes för ett mordförsök på Kungsholmen i Stockholm.
Det var i september 2019 som advokaten Henrik Olsson Lilja utsattes för ett mordförsök på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Svea hovrätt skärper straffet för den 54-årige man som dömts för mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja i centrala Stockholm i höstas. Tingsrätten dömde mannen till tolv års fängelse – hovrätten skärper straffet till 14 år.

TT Text

”Som tingsrätten har uttalat har det varit fråga om en planerad, oprovocerad och mycket hänsynslös gärning som har lett till livshotande skador samt vissa kvarstående fysiska och psykiska men”, skriver Svea hovrätt i sin dom.

Det var i september i fjol som advokaten sköts utanför sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. 54-åringen avlossade ett skott som träffade advokaten i buken, ett andra skott träffade advokatens väska. 54-åringen har själv hävdat att han var där för att framföra ett verbalt hot och att han hade med sig pistolen för att visuellt förstärka hotet.

En kvinna anhölls tidigt efter händelsen misstänkt för inblandning i mordförsöket, men tingsrätten släppte henne på fri fot. Sedan i mitten av juni är hon däremot häktad misstänkt för inblandning i höstens skjutning på advokaten.

Kvinnan häktades redan i april i år misstänkt för stämpling och förberedelse till mord på samme advokat hösten 2018. Flera personer är misstänkta för inblandning i de mordplanerna.

Ämnen i artikeln

Kungsholmen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt