Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skärpta krav för patientjournaler

Systemet TakeCare skärper nu skyddet i patientjournalerna som används på Karolinska sjukhuset i Solna efter kritik från Datainspektionen om olaglig personuppgiftshantering.

Efter DN:s avslöjande om att vårdgivare kan ta del av patienternas journaler utan att först få samtycke, så kallad sammanhållen journalhantering, inledde Datainspektionen en granskning av journalsystemet TakeCare på Karolinska sjukhuset.

Myndigheten konstaterade att hantering stred mot patientdatalagen och krävde en åtgärdsplan. Nu har TakeCare tagit till sig av kritiken och utökat integritetsskyddet.

Den nya funktionen Aktivt Val innebär att vårdpersonalen måste genomföra ett flertal val för att få journalinformation om en patient på den egna vårdavdelningen.

Det blir heller inte möjligt att begära ut journaler från andra vårdgivare utan patientens samtycke. Det enda undantaget är en nödöppning som kan användas om patientens hälsoläge omöjliggör ett samtycke.

– Som vi ser det löser vi med den nya funktionaliteten det som Datainspektionen tog upp, utom möjligen en. Det är punkten patientens medgivande som vi skulle vilja ha utvecklad ytterligare ett steg för att den ska bli så detaljerad som DI efterlyser.Det är ett arbete som vi påbörjar nu, säger Anette Cederberg, förvaltingsledare för Informationssäkerhet i Centrum Samverkan TakeCare i Karolinska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Det nya systemet kommer nu att införas på samtliga TakeCare installationer över landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.