Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skatten höjs i Stockholm

Den nya majoriteten i Stadshuset höjer kommunalskatten med 35 öre från årsskiftet, från 17,33 per intjänad hundralapp till 17,68.

0 kr/mån
0 kr/mån
0 kr/mån

- Det motsvarar ungefär 700 miljoner kronor. Den största delen av pengarna går till skolan, vi måste höja kunskapsresultaten och lärarlönerna, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

I valrörelsen talade S om en höjning på 15 öre som skulle gå direkt till skolan Miljöpartiet ville höja med 50 och Vänstern med 60 öre.

- Men det är inte örena det handlar, det är inte det viktigaste, utan vad du får ut av skattehöjningen och vad stockholmarna är beredda att betala för välfärden, sade Karin Wanngård direkt efter valet.

I dag talar hon om att de nu ser att behoven är stora även på andra områden.

- Förutom skolan handlar det om förskolan och äldreomsorgen. Vi behöver fler förskollärare och mindre barngrupper i förskolan och vi vill höja kvaliteten i hemtjänsten och på äldreboendena, säger Karin Wanngård.

Hon pekar också på att befolkningstillväxten och därmed skatteintäkterna ser ut att plana ut.

- Det kopplar jag direkt till bostadsbristen, som vi måste åtgärda, säger Karin Wanngård.

Folkpartiet kallar skattehöjningen skadlig för Stockholm.

- Skattehöjningen på 35 öre visar återigen att det är V och MP som styr Stockholm, inte S. Till löftessveken om Bromma, Förbifarten och Slussen läggs nu skattehöjarpolitik på klassiskt vänstermanér, säger Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.