Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skidåkning för rookies inne i stan

Förra helgen öppnade Hammarbybacken för säsongen. Charlotta Bürger Bäckström från initiativet Alla på snö ger tips på hur man klarar sig som absolut nybörjare.

När DN:s utsände backtestare åker upp med ankarliften för den före detta soptippen är det några år sedan han stod på ett par skidor. Men musklerna kommer ihåg känslan, framför allt den av de åtsmitande pjäxorna.

– Glöm inte pizza slice och pommes frites! ropar skidläraren Charlotta Bürger Bäckström.

Snabbmatsreferensen var däremot inte riktad till DN:s skidåkande reporter utan till den 22-årige studenten Salomon Pasaribu som darrbent tar sig ned för barnbacken. Han kommer från Indonesien och besöker sin vän Thomas Ydenius i Stockholm.

Det är första gången Salomon åker skidor och Charlotta hjälper honom med grunderna. Pizza slice syftar till att plogbromsa och pommes frites till att hålla skidorna rakt.

– Man blir så stel när man prövar något nytt. Det centrala är att lära sig balansen, berättar Charlotta.

Hon är projektledare för Alla på snö, ett initiativ från Svenska skidförbundet för att fler barn ska få prova på skidåkning. De erbjuder alla fjärdeklassare en gratis skiddag.

– Övervägande delen av de 20.000 barnen vi möter har aldrig åkt skidor. Har man inga föräldrar som gör det, så får man sällan prova på.

Alla på snö-dagen genomförs via skolan och barnen får gratis skidutrustning, liftkort och skidskola. Den arrangeras vid olika tillfällen i olika kommuner, från Haparanda till Laholm, enligt Charlotta.

– Det viktigaste är att man vill ska vilja fortsätta efter dagen.

Hon ser van ut när hon hjälper Salomon med tekniken. Innan de gav sig ut i backen stod de och knuffade på varandra, ståendes på en skida.

– Jag brukar säga till barnen att man ska tänka att ens veckopeng ligger i framdelen av pjäxan och att den ska finnas kvar vid slutet av dagen, säger Charlotta och syftar på att man måste ha knäna böjda och luta sig aningen framåt när man åker skidor.

Foto: Emil Hammarstrom

Övervägande delen av de 20.000 barnen vi möter har aldrig åkt skidor. Har man inga föräldrar som gör det så får man sällan prova på.

Hammarbybacken öppnade den 14 januari och enligt Annelis Christiansen som jobbar i kaféet var trycket högt under helgen. Några dagar senare är desto färre i backen. Det är plusgrader och bara en pist är öppen.

Foto: Emil HammarstromReshu Mohta hade en rolig eftermiddag i Hammarbybacken. Foto: Emil Hammarström

Men vi är inte ensamma och Salomon är inte den enda nybörjaren i backen. Reshu och Vishnu Mohta och Gaurav och Punam Dugar är på parresa i Stockholm. De kommer från Calcutta i Indien och har heller aldrig åkt skidor.

– Det här är väldigt svårt, säger Vishnu Mohta.

Thomas Ydenius tog tillfället i akt att agera skidlärare och visade sina nya indiska vänner hur man plogar och svänger. Alla envisas med att använda stavar, trots att Charlotta rekommenderar att det är bäst utan när man är nybörjare.

– De förstår inte att de är till för balans och inte för att svänga.

Den 31 januari hålls världscupen i parallellslalom på Hammarbybacken. När DN är på besök håller förberedelserna på för fullt. En stor läktare byggs nedanför backen och runt om anläggningen annonseras tävlingen överallt. Flera världsstjärnor  kommer.

Till den nivån är det en lång väg för Salomon – men han gör snabba framsteg. Innan vi är klara för dagen prövar han att åka slalom nedför barnbacken. Nu med stavar i händerna. Och det går galant, svängarna sitter som en smäck.

– Det här är så kul, jag fattar inte att jag inte provat det tidigare!

Fakta.Charlottas fem tips

 1. Läs på om skidåkning, klädsel och utrustning. Du kan glida på snö på olika sätt. Hitta din favoritgren, längd, alpint, snowboard, skicross, backe med mera.
 2. Prova några balansövningar när du värmer upp. Skidåkning innehåller mycket balans och koordination. Var i och ur balans.
 3. Ta kontakt med närmsta förening, anläggning eller skidskola så du får rätt instruktioner från början. Då är det lättare att fortsätta själv.
 4. Lär dig i små steg och gärna tillsammans! Det ska kännas roligt så du längtar till nästa gång.
 5. Kom ihåg att ta pauser med dricka och något att stoppa i magen.

  Här är backarna i Stockholm

  Hammarbybacken

  Pister: 4.

  Dagskort för liften: 225 kronor för vuxna, 185 för barn och senior.

  Skiduthyrning: Ja.

  Öppettider: 09–22 på helgen, 10–22 tis–tors och 15–22 på måndag och fredag.

  Ta sig dit: 400 meters promenad från hållplatsen Sickla Allé på Tvärbanan.

   

  Flottsbro, Huddinge

  Pister: 5.

  Dagskort för liften: 280 för vuxna, 230 för barn.

  Skiduthyrning: Ja.

  Öppettider: 10–22 på vardagar, 9–18 på helger.

  Ta sig dit: Buss 714 från Huddinge C.

   

  Ekebyhov, Ekerö

  Pister: 4.

  Dagskort för liften: 250 för vuxna, 200 för barn.

  Skiduthyrning: Ja.

  Öppettider: 17–21.30 på vardagar, 9.30–17 på helger.

  Ta sig dit: Buss 303 från Brommaplan.

   

  Ekholmsnäsbacken, Lidingö

  Pister: 2.

  Dagskort för liften: 250 kronor för vuxen, 200 kronor för ungdom.

  Skiduthyrning: Ja.

  Öppettider: 16.30–21 på vardagar, 09.30–16.30 på helger.

  Ta sig dit: Buss 201 från Ropsten till Stockby, därefter 2 km promenad.

   

  Väsjöbacken, Sollentuna

  Pister: 4.

  Dagskort för liften: 260 kronor för vuxna, 210 kronor för barn.

  Skiduthyrning: Ja.

  Öppettider: 11–21 på vardagar, 10–18 på helger.

  Ta sig dit: Buss 527 från Sollentuna station.

   

  Ragnhildsborgsbacken, Södertälje

  Pister: 3.

  Dagskort för liften: 120 kronor för vuxna, 80 kronor för barn.

  Skiduthyrning: Nej.

  Öppettider: 18–21 på onsdagar, 10–16 på helger.

  Ta sig dit: Buss 751 eller 770 till Ragnhildsborgsvägen, sedan 700 meter därifrån.

  Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
  Kommentera artikeln
  I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.