Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skip stop har lett till extra förseningar

Other: Lisa Mattisson

Skip stop-systemet gör hela pendeltågsinfrastrukturen sårbar och har lett till extra förseningar enligt Trafikverket, rapporterar P4 Stockholm.

Skip stop har blivit en rejäl flopp för SL. Knappt två månader efter att systemet lanserats meddelades det att projektet dras tillbaka till hösten efter svidande kritik från både resenärer och politiker.

Enligt Trafikverket har systemet som var tänkt att förkorta restiden för många av länets pendeltågsresenärer lett till ytterligare förseningar för både vanliga avgångar och skip stop-tågen.

– Vi krympte marginalerna för att kunna återställa trafiksystemet när vi införde skip stop-upplägget. Det innebär att det tar längre tid att återställa systemet efter störningar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Under december och januari var Stockholms pendeltåg försenade med drygt 1.000 timmar, enligt Trafikverket.

Anledningen till de skip stop-grundade förseningarna är att snabbtågen gör hela systemet sårbart – om ett pendeltåg får problem riskerar ett snabbtåg att fastna bakom det.

– Man måste hålla rent framför snabbtågen eftersom de kör betydligt snabbare än övriga pendeltåg, vilket blir ett problem om det uppstår en störning. Tänk som en Rubiks kub: ändrar man på ett ställe så måste man ändra på flera andra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.