Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skogsbrand rasar i Haninge

Det pågår en skogsbrand på en yta omfattande 40.000 kvadratmeter i Haninge kommun. Personal från två brandstationer och totalt tolv brandmän bekämpar branden på plats.

– Vi fick larmet genom ett flyg som hade observerat rök, säger Roger Magnusson, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Det var strax innan klockan 15 på onsdagen som Kustbevakningens flyg uppmärksammade rök i skogen intill Hålsjön i Haninge kommun, söder om Stockholm.

– De första rapporterna var att brandspridningen var långsam eftersom det är vindstilla men samtidigt väldigt torrt i marken. Det är ett stort område på 200 gånger 200 meter. Vi har två stationers personalstyrka på plats och har omringat branden så att den inte ska sprida sig, säger Roger Magnusson.

Vet ni vad som har orsakat branden?

– Ingen aning. När det har varit en kraftig brand och brunnit en stund är det spontant svårt att se några spår över huvud taget. Den var ganska lättillgängligt för oss intill en väg, vilket var tacksamt för att få fram personalstyrka, säger Roger Magnusson.

Även om branden är under kontroll återstår mycket arbete.

– Vi kommer att jobba flera timmar till med den här branden. Jag har inte fått någon prognos mer än att resurserna som behövs är på plats med två stationer. Vi får se hur mycket det har gått ner i marken, då kan arbetet bli än mer problematiskt. Men flera timmars ytterligare arbete får vi ändå räkna med.

Vid 20-tiden på onsdagskvällen var branden omringad och under kontroll. 

– Det brinner fortfarande, men läget är lugnt. Arbetet med branden fortskrider. Vi räknar med att branden kommer vara helt släckt vid 22 eller 23-tiden, säger Patrik Johansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.