Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Skola anmäld för yoga-undervisning

Är yoga att anse som ett religiöst inslag? Det hävdar en person som nu anmält Östermalmsskolan i Stockholm, som bedriver yogaundervisning, till Skolinspektionen.

På Östermalmsskolan, med klasser från förskola till årskurs 6, har man under våren provat på en ny typ av undervisning för de yngre klasserna.

Den har gått ut på att en yogainstruktör en gång i veckan kommit på besök och gjort övningar med barnen som komplement till de vanliga lektionerna.

Det borde inte tillåtas, tycker en privatperson som i början av maj anmälde skolan till Skolinspektionen.

”Skolan ska vara fri från religiösa inslag kräver skollagen. Lagen har lett till att skolinspektionen kritiserat skolavslutningar, men inte när man praktiserar yoga i skolan”, skriver anmälaren.

Bland annat vänder sig anmälaren mot att eleverna använder ljudet ”aum” under övningarnarna.

”Stavelsen Aum är den heligaste av alla stavelser inom hinduismen och även inom buddismen. Det representerar ”treenigheten” av gud, Brahma, Vishnu och Shiva. Det är alltså inte bara en teknik man introducerar utan även en kontakt med hinduiska gudar. Att som skolledning och lärare på Östermalmsskolan i Stockholm hävda att yoga inte är en religion vittnar om stor okunnighet.”

Skolinspektionen ber nu Stockholms kommun att som huvudman för verksamheten yttra sig över anmälans innehåll. Man ber kommunen att bemöta uppgifterna i anmälan och svara på två frågor:

• Kan en elev välja att avstå från att delta när yoga praktiseras?

• Hur har föräldrarna informerats om yogan och det religiösa inslaget?

Yttrandet ska vara Skolinspektionen till handa senast den 29 maj.

DN.se har under onsdagen sökt Östermalmsskolans rektor Agneta Zetterström, men hon har inte varit tillgänglig för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.