Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skola i Sollentuna kritiseras av DO för rasistisk hemläxa

Elevernas hemläxa.
Elevernas hemläxa. Foto: Privat

Diskrimineringsombudsmannen slår ner på en skola i Sollentuna kommun – där elever fick i läxa att böja ett rasistiskt ord. 

Myndigheten menar att skolan brister i flera punkter enligt diskrimineringslagen. 

I vintras fick en femteklass på Rösjöskolan i Sollentuna kommun i hemläxa att böja n-ordet. Ordet fanns mitt bland ord som oxen, gåsen och tomaten. Eleverna fick i läxa att lära sig att böja ordet.

Händelsen uppmärksammades stort i medierna och ledde också till att DO inledde en granskning. 

Myndigheten har dock inte utrett den enskilda händelsen utan granskat skolans arbete med aktiva åtgärder på skolan ser ut. 

Nu konstaterar DO att skolan brister i flera punkter, enligt diskrimineringslagen, skriver nyhetsbyrån Siren. Bland annat omfattar skolans aktiva åtgärder inte diskrimineringsgrunderna ålder och könsöverskridande identitet, enligt DO:s bedömning.

Rösjöskolan har förklarat att man har tagit händelsen på allvar och är oacceptabel.  

Under granskningen har Rösjöskolan uppgett att utbildningsmaterialet med det rasistiska ordet var en fråga om ett äldre undervisningsmaterial. Men som inte har använts av personalen på flera år. 

”Sollentuna kommun har uppgett att den risk för diskriminering som funnits har varit kopplad till att sådant undervisningsmaterial funnits i en pärm på skolan”, står det i beslutet. 

DO uppmanande alla rektorer att gå igenom all undervisningsmaterial för att se om de hittade liknande material som fanns på Rösjöskolan. 

Inget liknande undervisningsmaterial hittades på någon annan skola. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.