Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skola och trygghet i fokus i nästa års budget

Den rödgrönrosa majoriteten presenterar nästa års budget.
Den rödgrönrosa majoriteten presenterar nästa års budget. Foto: Erik Ardelius

Även för nästa års budget är den rödgrönrosa majoritetens motto "Ett Stockholm för alla". Men där är de inte än.

– Det går bra för Stockholm, men inte för alla stockholmare. Det räcker att åka några stationer ut med tunnelbanan för att se det, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Kriminaliteten blir, enligt henne, allt grövre, gäng och narkotikahandel skapar en stor otrygghet.

Läs mer: Var tionde stockholmare rädd för att gå ut på kvällen 

– Gängen och våldet måste bort från våra gator och jag förutsätter att polisen får de resurser de behöver av regeringen. Men vi måste ta vår del, staden måste jobba förebyggande och långsiktigt, säger Karin Wanngård.

Gängen och våldet måste bort från våra gator och jag förutsätter att polisen får de resurser de behöver av regeringen.

I 2018 års budget finns, bland annat, 12 miljoner kronor till avhopparverksamhet och 200 miljoner till fysiska investeringar i trygghet, som bättre belysning, kameror och pollare, och fler fältarbetare som ska jobba med 10–13-åringar som är i riskzonen för att hamna i kriminalitet.

Men den största delen av pengarna går till skolan – 18,7 av totalt 45,5 miljarder – en miljard kronor mer till skolan än i år. 

Men den så kallade skolschablonen höjs bara med 2,5 procent. Täcker det mer än inflationen och kommande lönehöjningar?

– Skolan får full kompensation för volymökningen. Vi rekryterar 1.000 lärare till under mandatperioden, vi har en extrasatsning på fler yrkesgrupper i skolan. Men oppositionen kommer alltid att säga att vi satsar för lite, säger Karin Wanngård.

Läs mer: Oppositionen: Satsningarna täcker inte underskotten

Andra satsningar inom utbildningsområdet är:

*Fler introduktionsförskolor, där barnen får prova hur det är och föräldrarna får rådgivning och möjlighet att lära sig svenska.

*13 miljoner kronor till ett pilotprojekt med lönetillägg till skolor i ytterstaden, något majoriteten hoppas kunna införa i hela ytterstaden.

*30 miljoner till att anställa ytterligare 60 lärarassistenter, för att avlasta lärarna.

*150 platser i en kombinerad språk- och yrkesutbildning för nyanlända och kortutbildade.

I budgeten satsar vi 10 miljoner på insatser för kvinnor som står långt från arbetsmarknaden.

– Vi har stadsdelar där hälften av de utrikesfödda kvinnorna är arbetslösa. I budgeten satsar vi 10 miljoner på insatser för kvinnor som står långt från arbetsmarknaden, säger Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Feministiskt initiativ.

Det bostadsmål som sattes 2014 – 40.000 nya bostäder till 2020 – höjs nu till 80.000 nya bostäder till 2025. Nu påbörjas ungefär 7.000 nya lägenheter i Stockholms stad per år.

– Vi fortsätter med det som vi har startat i Skärholmen och bygger ihop Hagsätra–Rågsved och Rinkeby–Bromsten, säger Karin Wanngård.

Läs mer: Spårsatsning för 30 miljarder ger 100.000 nya bostäder 

Det som behövs mest är hyresrätter med rimliga hyror, menar äldreborgarrådet Clara Lindblom (V).

– Allmännyttan ökar takten och börjar växa, vi får ett nettotillskott av allmännyttiga bostäder för första gången på länge, säger hon.

Inom äldrevården läggs 36 miljoner på nya aktivitetscentrum i seniorboenden och 5 miljoner på boende för äldre hemlösa, även boenden som accepterar ett aktivt missbruk.

– Vi kan inte kräva av en 80-åring som har missbrukat i hela sitt liv att sluta med det, säger Clara Lindblom.

Även stadsmiljön ska bidra till ökad trygghet för stockholmarna.

*10 miljoner satsas på bättre renhållning och 20 miljoner på bättre parkskötsel.

*Snöröjningen av gångbanor och trottoarer ska ses över, fotgängare som faller är den vanligaste trafikolyckan i Stockholm.

*Biltrafiken ska fortsätta minska, bland annat genom att försöka flytta över turistbussarnas resenärer till båttrafik.

Vi arbetar också med att få fram fler bad, hälften av stockholmarna vill ha det.

Läs mer: Trafikborgarrådet: Snöröjningen har inte fungerat 

– Vi arbetar också med att få fram fler bad, hälften av stockholmarna vill ha det. Och med ett kartverktyg som kombinerar en pollenprognos med uppgifter om luftkvaliteten, så att stockholmarna kan se vilka gator man ska undvika vid ett visst tillfälle, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.