Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 15:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skolan-en-nyckelfraga-nar-skargardens-framtid-ska-sakras/

STHLM

Skolan en nyckelfråga när skärgårdens framtid ska säkras

Bild 1 av 5 Det är omöjligt att få behöriga lärare i alla ämnen till en öskola där det bara behövs ett par lärare totalt. NO-läraren Fredrik Karlsson leder biologilektionen via en skärm från Möja skola. Fiona Westerberg, Irma Feldt och Konrad Löwenhamn sitter i sitt lilla klassrum på Runmarö skola. På plats är även Katarina Gardbeck, samordnare för öskolorna.
Foto: Andrea Brask
Bild 2 av 5 NO-läraren Fredrik Karlsson leder dissekeringen av strömming från Möja via en skärm på väggen.
Foto: Andrea Brask
Bild 3 av 5 På Runmarö finns ännu tillräckligt med barn för både skola och förskola. På flera andra öar har skolor stängts.
Foto: Andrea Brask
Bild 4 av 5 Calle Hamacher, handlare på Runmarö, konstaterar att öborna vill ha svenskt, medan sommargästerna vill ha ekologiskt. Något som inte alltid är samma sak.
Foto: Andrea Brask
Bild 5 av 5 Sveriges förste landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har hunnit till Värmdö skärgård i sin glesbygdsresa genom landet.
Foto: Andrea Brask

Trots många satsningar så minskar befolkningen i Stockholms skärgård. När DN följer med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) under ett besök på Värmdö vittnar många om hur onödigt krångligt ölivet kan vara. Det är också tydligt att skolan är en nyckelfråga när skärgårdens framtid ska säkras.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in