Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Skolan ska inte uppfostra föräldrar”

Tommy Lindström
Tommy Lindström

Det är inte de krävande föräldrarna som är problemet, utan skolans oförmåga att hantera dem. Det säger Tommy Lindström, ordförande i Föräldraalliansen i Stockholms stad.

Tommy Lindström håller inte med om att föräldrar är för engagerade i sina barn.

– Det är få som mejlar ständigt, dem måste skolan kunna hantera på ett sätt som inte innebär att stigmatisera en hel lärarkår och ge bilden av att föräldrar är en administrativ börda, säger han.

Läs även: ”Rika föräldrar är en arbetsmiljöfara”

Frågan riskerar att bli snedvriden, menar han.

– Det här problemet är nästan uteslutet existerande bland socioekonomiskt starka föräldrar. De barnen klarar sig ändå.

Men är det rimligt att lärarna känner en sådan press från dessa föräldrar?

– Nej, det är inte föräldrarna i sig som är problemet utan skolans oförmåga att hantera dem. Men debatten skadar de föräldrar som skulle behöva engagera sig. Om jag pratar med föräldrar i Rinkeby är de övertygade om att det är deras ansvar att barnen klarar sig i skolan. Men det är det inte, det är skolans ansvar, så de borde ställa mer krav.

Tommy Lindström är själv förälder. Han har varit engagerad i skolan i många år, men tycker att det blivit svårare att samverka med skolan de senaste sex åren.

– Det har blivit en dramatisk skillnad på attityd. Det är inte längre självklart för skolor att samverka med oss, säger han.

Dokument med information om vad skolan förväntar sig från föräldrarna ser Tommy Lindström som ett sätt att utesluta föräldrar från skolan.

– Alla sådana dokument är ett sätt att generalisera och säga det är så här vi jobbar, punkt. Men man måste få lärare att förstå att föräldrar är en resurs och de kommer inte att försvinna. Men skolan ska inte uppfostra föräldrar, det är inte det den är till för.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.