Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skolborgarradet-om-it-fiaskot-bedrovligt/

STHLM

Skolborgarrådet om it-fiaskot: Bedrövligt

Skolborgarrådet Lotta Edholm (L) är bedrövad över de försenade it-leveranserna. Foto: Lars Lindqvist

Stockholms stad behöver bli bättre på att följa upp offentliga upphandlingar. Det säger skolborgarråd Lotta Edholm (L) efter DN:s granskning av den försenade it-leveransen.

– Jag tycker att hela situationen är helt bedrövlig.

Skolorna i Stockholms stad ska börja använda ett nytt it-system, enligt ett avtal staden tecknat med leverantören Fujitsu. Men som DN tidigare berättat har införandet av det nya systemet inneburit både tekniska problem och kraftiga förseningar, vilket lett till stora extrakostnader för stadens skolor. Detta eftersom skolorna planerat sin budget enligt den ursprungliga planen, men sedan tvingats ligga kvar på det äldre, dyrare, avtalet.

Förutom it-strulet i sig vittnar skolorna om hur de oväntade kostnaderna i vissa fall tvingar dem att vidta besparingsåtgärder, med förslag om bland annat vikarie- och inköpsstopp.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (L) ser allvarligt på situationen.

– Jag tycker att hela situationen är helt bedrövlig. Den värsta konsekvensen är att vi har lärare ute i kommunen som inte kan arbeta.

Utbildningsförvaltningen har avsatt ett extrabidrag om 4,4 miljoner kronor, till skolor som drabbats ekonomiskt av förseningen. Men ingen vet om det kommer att räcka. Enskilda skolor har enligt DN:s uppgifter i vissa fall drygt en miljon i extrakostnader på grund av förseningen. Det finns dessutom skolor som ligger kvar på det gamla avtalet. 

Lotta Edholm säger att staden nu försöker skapa sig en uppfattning om vilka konsekvenser förseningen lett till för skolorna och att det innan dess är det omöjligt att svara på hur staden ska hantera skolornas ökade kostnader. 

Är det rimligt att skolorna får ta den här kostnaden? 

– Nej, det är det såklart inte om förseningen beror på Stockholms stad eller leverantören, säger Lotta Edholm.

Samtidigt tycker hon inte att de ökade kostnaderna är det mest allvarliga, utan problemen med tekniken som omöjliggör för lärare att bedriva undervisningen på vanligt sätt.

– Utgångspunkten måste vara att detta relativt snabbt börjar fungera. Det är mycket viktigare än pengarna. 

Lotta Edholm har tidigare begärt en genomlysning av den så kallade Skolplattformen. Även användningen av den har kantats av såväl tekniska problem som allvarliga säkerhetsmissar. Edholm hoppas att genomlysningen av Skolplattformen kan ge ledtrådar om eventuella problem med Stockholms stads upphandlingar överlag.

– Vi är duktiga på att göra upphandlingar, men sämre på att följa upp dem, konstaterar Edholm.

Hon riktar även viss kritik mot sig själv och sina kollegor.

– Jag tror att vi politiker skulle kunna bli bättre på att ställa frågor efteråt för att se till att avtalen följs.