Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skolchefen-det-fanns-inget-lofte-om-karlbergs-skola/

STHLM

Skolchefen: Det fanns inget löfte om Karlbergs skola

Grundskolechefen Happy Hilmarsdottir menar att föräldrarna till tredjeklassarna på Karlbergs skola feltolkat vad som har sagts om möjligheterna att gå kvar på skolan till hösten.

– Det har inte givits något löfte. Det är beklagligt att det har uppfattats så, säger hon. 

Adam Svensson
Rätta artikel

Föräldrar till barnen i klass tre på Karlbergs skola i Vasastan är oroliga för hur skolsituationen kommer att se ut till hösten. I en artikel i DN beskriver de hur de i början av höstterminen ska ha blivit lovade att deras barn skulle få gå även fjärde klass på skolan – men att detta revs upp under december. 

Föräldrarna kritiserar utbildningsförvaltningen för att ha dålig framförhållning och de är besvikna på att, som de upplever det, planerna för deras barn inför hösten ändras. De är också oroliga för att barnens skolväg blir betydligt längre och att barnen därmed också kommer att vara utsatta för tungt trafikerade gator och vägar. Föräldrarna menar att placeringen av den skola – Roslagsskolan, som ska uppföras norr om Sveaplan – där barnen är tänkta att gå, också är problematisk av en annan anledning. 

– Det är på andra sidan E4:an. Området är det värsta avgashålet i hela Stockholm, sade Leif Svensson, en av föräldrarna.

Grundskolechefen Happy Hilmarsdottir hänvisar till den mycket ansträngda situationen när det gäller skolplatser i Vasastan och hela Norrmalm, och menar att utbildningsförvaltningen har gjort sitt bästa för att lösa situationen för barnen. Hon betonar också att förvaltningen håller sig inom de regler som gäller en trygg skolväg för barnen.

Men hon vänder sig mot beskrivningen av att kommunen skulle ha gett föräldrarna ett löfte om att barnen på Karlbergs skola skulle få gå kvar även under fyran. 

– Det har inte givits något löfte. Det är beklagligt att det har uppfattats så. Skolan har berättat om lokalsituationen och meddelat att man arbetar med olika lösningar, säger Happy Hilmarsdottir till DN på tisdagen. 

Hennes bedömning är att föräldrarna har feltolkat situationen och vad som sades under höstterminen. 

– Det är ytterst beklagligt att några av föräldrarna kan ju ha uppfattat det som sades som regelrätta löften. 

Happy Hilmarsdottir berättar att hon samtidigt förstår föräldrarnas situation. 

– Vi har förståelse för deras oro och funderingar. Och detta möter vi med information. Vi kommer att hålla informationsmöten angående situationen framöver, säger hon.