Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skolgård nedklottrad med nazistiska budskap

Foto: Läsarbild

Hakkors, ord som ”judesvin” och ”judeäckel” – allt klottrat i blått och rosa på den kommunala grundskolan Vasa Reals innergård.

– Man blir bara så skitarg. Såklart är det obehagligt, men jag blir mer arg än orolig, säger Nadja, som går i en nionde klass med judisk inriktning. 

Strax efter klockan sju i morse upptäckte skolpersonal klottret på skolans innergård.

– Det var en otrolig chock, vi har aldrig sett någonting liknade här, säger Fredrik Bohlin, idrottslärare på skolan sedan nio år tillbaka.

När DN träffar honom står han i cafeet i ”Uppis”, skolans uppehållsrum. Runt omkring honom pratar alla om det som hänt och alla är överens:

– Det är fruktansvärt. Man undrar verkligen vem som kan göra en sådan sak. Och man hoppas att det inte är någon som går här, säger Elias Ljung, 15.

Klottret dokumenterades noggrant av personal på skolan innan en saneringsfirma började arbetet med att få bort det. Det tog 20 minuter och många på skolan hann inte ens uppfatta vad som hade hänt innan klottret var borta. Då hade dock bilderna av det spridits via Twitter och Facebook, så det var väl känt.

­– Men det är skönt att slippa se det här, det kändes verkligen vidrigt. Jag tror faktiskt inte de som har gjort det förstår innebörden. Men det gör det inte mindre obehagligt, konstaterar Martina de Mander, som går i 7:an.

Vasa Real har sedan snart 20 år en valbar judisk profil. 52 av skolans drygt 800 elever går i den. Och det har de gjort utan att några särskilda säkerhetsåtgärder behövt vidtas.

– Vi har alltid känt oss fria och trygga här, det har varit som mitt andra hem. När jag såg bilderna av klottret var det första jag tänkte: det här är inte min skola, säger Ricky David, ansvarig för den judiska inriktiningen på skolan.

Hon tror inte att klotterattacken riktades specifikt mot de judar som går på skolan. Skolan har aldrig gått ut med att de har judiska profilklasser, det är förhållandevis okänt.

– Det som hänt är en kränkning mot hela skolan och en symbol för vad som händer i hela samhället. Det här handlar inte bara om att tvätta bort klottret så fort som möjligt, det handlar om att vi måste fortsätta jobba med värderingarsfrågor, säger Ricky David.

Skolans rektor Berith Öhrn polisanmälde händelsen så fort hon fick veta. All personal informerades under ett stormöte och alla lärare uppmanades att ta upp det i klassrummen.

– Det här ska utredas så långt det går. Vi tar det på stort allvar, säger Berith Öhrn. Hon har svårt att tro att det är elever på skolan som ligger bakom.

– Vi har jobbat oerhört mycket med de här frågorna och stämningen på skolan är mycket bra.

Nadja, som går i en klass med judisk inriktning, är dock inte lika förvånad som de vuxna på skolan:

– Jag har aldrig känt mig hotad här, men det händer ju hela tiden mindre incidenter som kan kopplas till att vi är flera judar som går här. Men det tror jag har mer med hela samhällsutvecklingen att göra, det är ju som att toleransen minskar, och det gäller inte bara oss judar, utan svarta och muslimer också, säger hon.

Även Cybergymnasiet, som ligger i närheten av Vasa Real, drabbades under helgen av samma typ av klotter. Lotta Edholm, skolborgarråd, har reagerat mycket starkt:

– Jag är bestört. Vi måste ta krafttag mot all form av hatpropaganda, skriver hon på sin blogg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.