Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skolkoksleverantor-backar-och-byter-helt-till-nordiskt-kott/

STHLM

Skolköksföretag backar och byter till nordiskt kött

Hanteringen av det omtalade köttet i Polen avslöjades i ett tv-reportage. Foto: TVN24

Drabbade skolor kräver nu att skolköksföretaget Kleins Kitchen förbättrar sina säkerhetsrutiner efter den polska köttskandalen. Skolköksföretaget meddelade på onsdagen att man övergår till enbart svenskt och nordiskt kött.

Rätta artikel

Från och med i morgon torsdag byter Kleins Kitchen ut allt nötkött, fläskkött och fågel till svensk eller nordisk råvara. Inom två veckor ska allt kött vara utbytt i företagets samtliga 94 skolkök runt om i Stockholm. Företaget har också anlitat en extern certifieringsfirma som ska göra en ny leverantörsbedömning och kräva en högre standard för livsmedelssäkerhet.

– Vi har verkligen vänt på alla stenar i jakten på att komma till botten med det inträffade för att därigenom komma med motåtgärder, säger Elisabeth Aronsson, talesperson på Kleins Kitchen.

Företaget har tidigare bekräftat att 26 av de skolor i Stockholmsområdet som man levererar mat till har serverat nötkött från en okontrollerad polsk leverans. Köttpartiet stoppades av polska myndigheter förra veckan efter att polsk media avslöjat att slakteriet sålde kött från sjuka djur.

Internationella Engelska skolan äger sju av de skolkök som i tisdags serverade boeuf bourguignon till eleverna lagad av kött från partiet med den tärnade högreven från Polen. Skolkoncernen kräver nu att företaget i detalj redovisar sina åtgärder för att öka matsäkerheten.

– Kleins har redogjort för hur de kommer att förbättra matsäkerheten och vi kommer att fortsätta vår nära dialog med företaget för att få en tydligare och mer detaljerad bild av deras åtgärder. Vi vill försäkra oss om att de lever upp till våra höga krav, säger Johathan Howell, pressansvarig på Internationella Engelska skolan.

Ingen av de drabbade skolorna i Stockholm har uppgifter om att någon skulle ha blivit sjuk av maten.

– Vi har inga rapporter från våra skolor att någon skulle ha blivit dålig av maten. Däremot har vi fått mejl från oroliga elever och föräldrar. Vi förstår deras oro och för nu en dialog med leverantören för att försäkra oss om att de förbättrar kvaliteten på maten, säger Jonathan Howell.