Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skolkritik-efter-smitta-vi-blir-bara-runtbollade/

STHLM

Skolkritik mot myndigheter: ”Vi blir bara runtbollade”

Klassrummen gapar tomma på Kunskapsskolan i Nacka.
Klassrummen gapar tomma på Kunskapsskolan i Nacka. Foto: Magnus Hallgren

Fem skolor i Stockholms län håller stängt sedan elever eller anhöriga bekräftats smittade av nya coronaviruset. Folkhälsomyndigheten anser att det är fel, men Kunskapsskolan i Nacka riktar skarp kritik mot myndigheterna för otydlig vägledning.

– Vi blir bara runtbollade, säger kommunikationschef Sofi Klang.

I onsdags fattade grundskolan Campus Manilla på Östermalm beslut om att stänga sedan en elev smittats med viruset.

Nu har ytterligare fyra skolor stängt. Det handlar om Kunskapsskolan i Nacka, Viktor Rydbergs samskola i Danderyd, Viktor Rydbergs gymnasium i Danderyd och Danderyds gymnasium – samtliga är friskolor förutom den sistnämnda.

På torsdagen fick Kunskapsskolan besked om att en elev hade testat positivt för viruset och att andra elever skulle testas, därför valde ledningen att stänga verksamheten. Eleverna får nu hemuppgifter och senast på söndag ska skolan ge besked om hur det blir med undervisningen nästa vecka.

Skolan har försökt få vägledning från myndigheterna, men det går trögt.

– Det har tyvärr varit väldigt svårt. Vi ägnade timmar i går (läs torsdag) åt att ringa Folkhälsomyndigheten, 1177 och Smittskydd Stockholm. Vi upplever att vi har fått väldigt lite vägledning, vi blir bara runtbollade, säger Kunskapsskolans kommunikationschef Sofi Klang.

Kunskapsskolan i Nacka kan ännu inte svara på hur det blir med undervisningen nästa vecka.
Kunskapsskolan i Nacka kan ännu inte svara på hur det blir med undervisningen nästa vecka. Foto: Magnus Hallgren

Trots att de har pratat med alla myndigheter tycker de inte att de har fått svar på några frågor.

– Det enda råd vi får är att friska elever ska vara i skolan, men samtidigt har vi ett bekräftat fall och flera elever som ska testas. Då förutsätter vi att sjukvården startar en smittspårning och kontaktar personer som behöver testas och vara i karantän. Vi skulle vilja ha besked om att det är klart.

Hon menar att skolan har ansvar för 440 elever, personalen och deras familjer – och att de behöver tydlig vägledning från myndigheterna.

– Vi har följt myndigheternas rekommendationer, men i det läge vi är i nu tycker vi inte att det finns rekommendationer om hur vi ska fortsätta.

Den smittade eleven hade varit utomlands på sportlovet, även de misstänkta fallen har koppling till utlandsresor. Sofi Klang menar att det finns en stor oro hos många föräldrar som kan yttra sig i en bitvis hätsk stämning – vilket slår mot elever.

– Vi märker att det finns ett stort tryck från föräldrar där ganska många skulle vilja se att man stängde av elever eller de som har föräldrar som varit ute och rest. Det är en balansgång att möta föräldrarnas oro och följa myndigheternas rekommendationer.

Danderyds gymnasium håller stängt sedan en elevs förälder bekräftats vara smittad och eleven uppvisat sjukdomssymtom i skolan i början av veckan. Kommunen uppger att de haft kontakt med Smittskydd Stockholm som klargjort att det inte finns några direkta medicinska skäl att stänga skolan, men att det bedöms vara nödvändigt för att planera verksamheten och bistå med eventuell smittspårning.

”Vi upplever att vi har fått väldigt lite vägledning, vi blir bara runtbollade”, säger Sofi Klang, Kunskapsskolans kommunikationschef.
”Vi upplever att vi har fått väldigt lite vägledning, vi blir bara runtbollade”, säger Sofi Klang, Kunskapsskolans kommunikationschef. Foto: Magnus Hallgren

Danderyds bildningsdirektör Kent Henningson säger att han håller med Folkhälsomyndigheten om att friska barn ska vara i skolan, men menar att de vill ge rektor och personal rådrum för hur de ska hantera undervisning och information.

– Det har varit oro och rykten kring det här. Några elever är hemma på grund av oro sedan tidigare och vi måste hantera hur vi på bästa sätt ska ge undervisning till de som inte är i skolan, säger han.

Gymnasiet räknar med att öppna igen på måndag.

– Det är vår absoluta ambition.

Viktor Rydbergs samskola och Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm håller också stängt sedan anhöriga till elever har smittats av viruset, uppger Expressen.

Men Folkhälsomyndigheten hävdar att det inte finns säkra vetenskapliga belägg för att stängningar av skolor minskar risken för smittspridning i samhället – även om skolbarn är smittade.

– Vi har nära kommunikation med länsstyrelser, kommunledningar och är överens om att skolstängningar i det här läget inte är adekvat. Det man ska göra i det här läget är att lyssna på smittskyddet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han säger att det är jättesvårt att kommentera Kunskapsskolans upplevelse att bli runtbollad.

– Jag vet inte varför det händer men det händer då och då. Ibland för att man kanske inte riktigt uppfattar budskapet och ibland för att man inte får det budskap man vill ha.

Arvid Hallenborg och Lukas Malmström går på Nacka gymnasium som håller öppet som vanligt.
Arvid Hallenborg och Lukas Malmström går på Nacka gymnasium som håller öppet som vanligt. Foto: Magnus Hallgren

En bit från Kunskapsskolan ligger Nacka gymnasium som håller öppet som vanligt. 17-åriga eleven Lukas Malmström är inte orolig för att bli smittad av viruset.

– Det känns som en internetgrej. Även om folk i klassen skulle få det känns det mest som en vanlig influensa. Det här är en fjäder som har blivit till en höna, säger han.

Hans kompis Arvid Hallenborg, 17, håller med.

– Vi ungdomar är inte så mycket i farozonen. Jag känner inte att det är så stor risk för oss, det är mest för äldre och hjärt-kärlsjuka.

DN har sökt 1177 som hänvisar till Folkhälsomyndigheten, Region Stockholm och Smittskydd Stockholm. DN har även sökt Smittskydd Stockholm, som inte återkommit.

Läs mer: Prinsessan Estelles skola stängs – smittad elev

Läs mer: Riskelever stoppas på vissa skolor – får inte stanna hemma på andra

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt