Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skolor-i-stockholm-utsatta-for-natkupp/

STHLM

Skolor i Stockholm utsatta för nätkupp

Bild 1 av 3 När man söker på Google på olika skolor i Stockholm dyker omdöpta varianter på skolorna upp i den högra sökrutan.
Foto: Skärmavbild.
Bild 2 av 3 Kulturskolan har blivit Sexy ginger skolan.
Foto: Skärmavbild
Bild 3 av 3 Björngårdsskolan heter nu TikTokSkolan i Googles sökruta.
Foto: Skärmavbild

Just nu heter Björngårdsskolan ”TikTokskolan” och Erikdalsskolan ”Kommunistskolan” – åtminstone i Googles högra sökruta. Flera grund- och förskolor i Stockholm har nämligen fått nya namn.

– Vi försöker lösa det på bästa sätt, säger Susan Ottosen, pressekreterare på Stockholms stad. 

På fredagen noterade flera stockholmare att en del för- och grundskolor har fått nya namn i Googles högra sökruta, vilket är en företagstjänst. 

Exempelvis heter Björngårdsskolan nu Tiktokskolan och Kulturskolan Söderhallarna Sex ginger skolan. Erikdalsskolan har fått byta namn flera gånger under fredagen och senast DN söker på Eriksdalsskolan är det nya namnet Kommunistskolan. 

Alla som har ett konto på Google business kan styra vad som ska stå i den högra sökrutan. 

– Då kommer man åt redaktörsgränssnitt och kan redigera och skriva viktig information om skolan som adress och telefonnummer, säger Susan Ottosen. 

Ser ni det som ett förargligt skämt eller som att någon som försöker skada skolornas varumärke? 

– Det är svårt att veta vad som ligger bakom de här sidorna, eftersom det är en algoritm som plockar olika information från sidor, exakt vilka sidor det är inte känt. Vad som har skrivits på de här sidorna vet vi inte, säger Susan Ottosen. 

Vad kan ni göra åt det här? 

– Det är en rätt stor administrativ insats att skapa businesskonto för respektive skola och enhet. Just nu för vi en dialog om behovet i förhållande till tidsåtgången, det vill säga kostnaden, säger Susan Ottosen, pressekreterare på Stockholms stad och tillägger: 

– Men vi är medvetna om problemet och vi behöver titta på hur vi gör på bästa sätt utifrån de resurser vi har.  

Hur länge exempelvis Björngårdsskolan kommer att få heta TikTokskolan i den högra sökrutan är alltså oklart. 

Linus Larsson: Google Maps har skapat en folkrörelse av rasande människor