Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skolor tvingas göra reklam för EU

Foto: Christine Olsson
Mjölken i den svenska skolan subventioneras med miljonbelopp från EU varje år. Nytt för i år är att skolorna tvingas sätta upp affischer för att få stödet. Som ett slags reklam för EU.

På förskolan Pärlugglan i Sollentuna blev personalen nyfiken när ett stort, tjockt rör kom på posten. Det visade sig vara den affisch som skolor och förskolor numera är ålagda att sätta upp utifall att deras skolmjölk subventioneras av Europeiska unionen.

- Det hela var verkligen absurt och vi kände att det var väldigt mycket von oben. Sedan hade vi åsikter om hur affischen såg ut också. Korna som var med på bilden hade varken öron eller spenar, säger Lotta Fredstam, som arbetar på förskolan.

Siiri Julge Alvemyr, chef för marknadsstödsenheten på Jordbruksverket, berättar att syftet med affischen är att EU vill göra föräldrar medvetna om att mjölken subventioneras. Sverige motsatte sig förslaget när EU-kommissionen diskuterade frågan. Traditionellt sett är Sverige ett land som är emot reklam riktad mot små barn.

- Men kritiken Sverige gav bet inte. Sedan försökte vi på Jordbruksverket göra affischen så barnvänlig som möjligt. Tanken var inte att den skulle vara verklighetstrogen, säger Siiri Julge Alvemyr.

Men det är inte bara affischtvånget som är nytt i skolmjölkförordningen i år. Listan över stödberättigade produkter har utökats med bland annat smaksatt yoghurt. Från och med den första januari nästa år kommer mjölkprodukter inte att subventioneras när de används i varma rätter. Kontrollanter kommer att åka runt för att övervaka att förordningen följs.

- Visst är det bra att vi får EU-bidrag, men man undrar i sitt stilla sinne om det inte kostar mer än det smakar, säger Lotta Fredstam på förskolan Pärlugglan.

En av dem som har reagerat på EU:s reklam är socialdemokraternas talesman i skolfrågor i Stockholm, oppositionsborgarrådet Roger Mogert:

- Det är helt absurt att skolorna ska bestämma att vi ska ha reklam riktad till barn i våra skolor. Vi socialdemokrater i Stadshuset kommer att skicka ner ett foto på några stockholmare till EU-kommissionen så att de vet vilka det är som betalar mjölken.

Tycker du att skolorna ska ta ner affischerna från skolorna?

- Jag tycker man kan vända på dem och sätta dem bakochfram som någon har föreslagit.

EU subventionerar skolmjölken

Sverige har fått subventionerad skolmjölk från unionen under hela EU-medlemskapet. De nya reglerna trädde i kraft den första augusti.

Stödet är en del av EU:s jordbrukspolitik och förra året tilldelades Sverige 66 miljoner kronor.

Kommuner och skolor måste själva ansöka om stödet. Jordbruksverkets roll är att informera om att stödet finns.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.