Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Skönhetsrådet: Monsterhus hotar ta över Stockholm city

Foto: Lundgaard & Tranberg

Skönhetsrådet är starkt kritiskt till att ersätta delar av Gallerian med ett tolv våningar högt hus mot Hamngatan.

– Det här är principiellt viktigt, går det igenom blir det inte den sista monstervolymen i city och Stockholms stad riskerar att tappa kontrollen över stadsbilden, säger rådets
sekreterare Henrik Nerlund.

Den byggnad det handlar om är den del av Galleriankvarteret som vetter mot Hamngatan och Regeringsgatan. Enligt förslaget ska det U-formade huset rivas och bytas ut mot ett nytt och större.

– Det är helt okej för oss att man river huset – om man ersätter det med något som bättre hjälper gatulivet i city, säger Henrik Nerlund.

Skönhetsrådet anser att förslagets helglasade fasad ger ett mer oroligt intryck i gatumiljön än dagens sammanhållna fasad med arkader. Karaktären är spretig med volymer i klossform som travats uppåt men också med utkragande överhäng på som mest 1,5 meter mot gatan, enligt rådets mening en gestaltning som tillför allt för många linjer och former.

– Det blir en oro som vi inte tycker tillför någonting, säger Henrik Nerlund.

Men huvudproblemet, enligt Skönhetsrådet, är höjden. I dag finns de högsta delarna av Gallerian mot Brunkebergstorg. Det är ingen slump, menar Henrik Nerlund, där gick Brunkebergsåsen.

– Nu ska den högsta delen vara mot Hamngatan. I förslaget lägger man på fem våningar till, i praktiken ett helt hus till. NK kommer att bli en liten grindstuga, från Skeppsholmen sett kommer det nya huset att skymma Hötorgsskraporna, säger han.

– Jättehöjden kliver ur Cityskalan på ett sätt som skapar mycket obalans.

Skönhetsrådet har noterat att påbyggnader på husen i city har skett de senaste 15–20 åren – och blivit allt fler.

– Men nu ser vi något annat, att ett hus rivs och det byggs ett mycket högre på platsen. Jag skulle säga att vi är i början av en sådan utveckling, säger Henrik Nerlund.

Menar ni att det blir oundvikligt om Gallerianbygget tillåts?

– Ja, det blir en rättvisediskussion, ”om de får bygga högt måste vi också få bygga högt”, säger Henrik Nerlund.

Den 17 juni blir det ett öppet hus och samrådsmöte om förslaget på stadsbyggnadskontoret i Tekniska nämndhuset. Sista datum för att lämna in synpunkter är den 14 augusti.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.