Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skottskadad-man-i-alvsjo-har-avlidit-skjutning-utreds-som-mord/

STHLM

Två häktade för mord – greps under stor insats i Östberga

På lördagskvällen larmade flera personer om att något som lät som skottlossning hörts i Älvsjö i södra Stockholm. På platsen hittade polisen en allvarligt skadad man.
På lördagskvällen larmade flera personer om att något som lät som skottlossning hörts i Älvsjö i södra Stockholm. På platsen hittade polisen en allvarligt skadad man. Foto: Jessica Gow/TT

Södertörns tingsrätt har häktat två personer misstänkta för ett mord i Älvsjö i lördags kväll. Personerna greps under en stor insats i Östberga i söndags.

– De är för oss kända sedan tidigare, säger Lars-Erik Hedberg, utredningsledare i polisområde Stockholm syd.

Det var sent på midsommardagen som en person hittades svårt skottskadad i villaområdet Liseberg i Älvsjö i södra Stockholm. Personen fick föras till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Han avled av på sjukhus på tisdagskvällen.

Dagen efter skjutningen genomförde polisen en stor insats i Östberga i södra Stockholm. Polisens regionala insatsstyrka slog då till på flera adresser i området. Enligt ett vittne till Aftonbladet var polisen utrustad med automatvapen och det var ”värsta livet och massa skrik”.

Under tillslaget greps tre personer. Två av dem häktades på onsdagen av Södertörns tingsrätt, misstänkta för att ha utfört mordet i Älvsjö.

– Vi har numera två häktade, skäligen misstänkta för mord, säger Lars-Erik Hedberg, utredningsledare i polisområde Stockholm syd.

Lars-Erik Hedberg är förtegen kring skjutningen och vill inte gå in på vad det var för vapen som användes och hur många skott som avlossades. Han vill heller inte uppge hur gamla de häktade är.

I Östberga – där den stora insatsen skedde – har ett känt kriminellt nätverk sin bas. Flera skjutningar och sprängningar under våren misstänks ha kopplingar till nätverket. Bland annat två misstänkta mord i år, i Älta och på Östermalm, och ett sprängdåd i centrala Stockholm.

Lars-Erik Hedberg var delaktig i insatsen i Östberga. Han vill inte kommentera om tillslaget var riktat mot nätverket. Men han säger att de nu häktade personerna är kända av polisen sedan tidigare.

– De är för oss kända sedan tidigare.

Ytterligare en person är anhållen, skäligen misstänkt för mordet i Älvsjö. Enligt Lars-Erik Hedberg kan det komma fler gripanden i ärendet.

– Vi har ytterligare frihetsberövanden framför oss.

Finns det risk för hämndaktioner och ytterligare brott efter skjutningen?

– Det går inte att utesluta. Jag tycker att det skulle vara fel av mig att lova någonting, men vi har inte fått de indikationerna.

Ämnen i artikeln

Älvsjö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt