Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 17:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skurubron-aterigen-avstangd-efter-sprangning/

STHLM

Skurubron avstängd i timmar efter sprängning

På onsdagen stängdes Skurubron för tredje gången i år efter en sprängning.
På onsdagen stängdes Skurubron för tredje gången i år efter en sprängning. Foto: Anette Lindfors Persson/TT

Värmdöleden vid Skurubron har ännu en gång fått stängas av efter en sprängning i samband med byggandet av den nya bron. Det är tredje gången i år som vägen stängs av akut på grund av stenras. 

– Vi kommer att fortsätta sprängningarna i det känsliga området i en eller två veckor till, säger Åse Wallin på Trafikverket.

Väg 222 är blockerad i östlig riktning efter en planerad sprängning vid Skurubron i Nacka. Det uppger Åse Wallin, projektledare vid Trafikverket. Händelsen inträffade i samband med byggandet av den nya Skurubron. 

– Det är ingenting som har gått fel. Det var en sprängning klockan 10 som ledde till att vägen blev avstängd. Vi har med i beräkningen att detta kan hända och därför spränger vi endast klockan 10 och inte klockan 14 på denna känsliga plats, säger Åse Wallin.

På eftermiddagen var Trafikverkets prognos att vägen skulle kunna öppna igen vid 17.00. 

Det är tredje gången på drygt en månad som detta inträffar. Den 27 januari rapporterade DN om en sprängning på Värmdöleden som ledde till att säkerhetsräcket gick sönder och stenblock hamnade på vägbanan. Det fick till följd att båda körfälten stängdes av och röjningsarbetet dröjde drygt två timmar. Då skedde sprängningen vid 14.15-tiden på eftermiddagen. 

– Den gången var det ett stenblock som blev hängande. Sedan dess har vi ändrat rutinerna när vi genomför sprängningarna och gör det nu klockan 10 och inte klockan 14 så att trafiken ska påverkas så lite som möjligt om något händer, säger Åse Wallin. 

En månad senare, den 24 februari, inträffade en liknande händelse när stenar hamnade på vägbanan och röjningsarbetet tog längre tid än beräknat, vilket Nacka Värmdö Posten rapporterade om. Då tog det dock bara 17 minuter att få bort stenar och annat som blockerade vägbanan. 

Åse Wallin berättar att sprängningarna och det eventuella uppföljande röjningsarbetet är beräknat att ta maximalt tio minuter per tillfälle.

– Vi stänger ju av vägen från klockan 10 fram till klockan 10.10. Normalt sett så har vi öppnat redan innan dessa tio minuter har gått, säger hon. 

Den typ av arbete som Trafikverket nu genomför på platsen, som är känsligt i så mening att det sker i närheten av vägen och därmed riskerar att påverka trafiken, är nu i sin slutfas.

– Vi kommer att fortsätta sprängningarna i det känsliga området i högst två veckor till, säger Åse Wallin.

För uppdateringar kring när röjningsarbetet är klart efter onsdagens sprängning hänvisar Trafikverket till webbplatsen trafiken.nu.