Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skyddat boende för killar invigt

På onsdagen invigdes ett skyddat boende för pojkar och unga män som blivit utsatta för hedersvåld och förtryck. Boendet är det första i Stockholmsområdet som vänder sig till killar.

Hedersrelaterat våld drabbar inte bara unga kvinnor. Även pojkar och unga män utsätts för hot, kränkningar och våld från nära anhöriga, men det är långt ifrån lika uppmärksammat och hjälpinsatserna för den gruppen har länge varit bristfälliga.

Ofta har det i så fall handlat om förebyggande och "attitydförändrande" arbete, inte om akut hjälp.

Nu verkar det som om detta håller på att förändras.

På onsdagen invigdes nämligen Stockholms första skyddsboende för killar mellan 16–25 år. Tanken är att det ska fungera som en fristad för individer i extrema situationer. Det kan till exempel handla om hbt-personer, killar som riskerar att bli bortgifta eller som är ihop med "fel" partner.

– Till att börja med ska vi erbjuda hjälp till dem som själva blir utsatta. Men det kan ju glida in i varandra, i de här sammanhangen kan man både bli utsatt själv och utsätta andra, säger Annika Larsson som är socionom och arbetar på stöd- och rådgivningscentret Kruton.

Boendet, som Kruton ska driva, kommer till att börja med att bestå av tre lägenheter och de som söker sig dit kommer att få stödsamtal och kontakt med andra som kan hjälpa dem.

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) som invigde boendet säger att hedersrelaterat våld och förtryck aldrig kan accepteras.

Alla barn och unga, oavsett kön, som utsätts för hedersförtryck ska veta att det finns en plats där man kan få skydd och stöd, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.