Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Skyddsjakt på varg – stod sju meter från en treåring

Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX/TT

Treåringen stod sju meter bort från vargen. I samma område har en varg bitit ihjäl tre olika hundar under de senaste veckorna.

Nu har länsstyrelsen beslutat sig för att inleda skyddsjakt på vargen.

Det var under tisdagen som en treåring hamnade i ett nära möte med vargen.

– En mamma upptäckte att hennes treåriga barn och en varg stod sju meter från varandra på gårdsplanen, berättar Jonas Johansson, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Stockholm.

Mamman försökte skrämma i väg vargen.

– Hon gjorde ett antal åtgärder eller utfall för att skrämma iväg den, men vargen tog inte vidare notis om det. Vargen gjorde inget utfall, men reagerade inte heller på skrämsel. Den lämnade platsen efter ett tag, till synes orädd, berättar han.

Vargen har vid flera tillfällen de senaste månaderna hamnat i närkontakt med människor och husdjur i området. Tre olika hundar har bitits ihjäl av varg, vilket DN har skrivit om tidigare.

Nu har man beslutat om skyddsjakt på vargen.

– Jo, så är det. Länsstyrelsen fattade beslut under onsdagseftermiddagen om att inleda skyddsjakt på en varg i Norrtälje och Vallentuna.

Dna-analys har tidigare visat att det finns två olika vargar i området - en tik och en hane. Skyddsjaktbeslutet säger att det gäller den varg som under onsdagsförmiddagen bet ihjäl en cocker spaniel.

Läs mer: Vargen tog Annelies cocker spaniel

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.